Frytki

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Frytki

Postprzez Polishteam » 25 sie 2012, o 21:34

Przejrzałem wiele przepisów i połączyłem w jedną całość. frytki z tego przepisu są w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.
Oto i on:

Składniki:
Ja zrobiłem 5 kg ziemniaków, ale u mnie jest opcja z mrożeniem.
- 5kg ziemniaków
- 2 szklanki cukru
- 3L frytury

Na początku odbieramy ziemniaki i wrzucamy do zimnej wody na około 10-15 minut.
Następnie opłukujemy i kroimy w paski
1746

Wlewamy gorącą wodę i rozpuszczamy cukier. Dorzucamy ziemniaki i trzymamy jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewamy fryturę do frytownicy (najlepsza jest Frytownica, bo mamy dokładną temperaturę) i ustawiamy na 160 stopni.
1747

Wrzucamy frytki (Pamiętajmy aby dobrze je osuszyć !!!)
1748

i blanszujemy je 4minuty. Wyjmujemy, odsączmy nadmiar oleju i schładzamy.
1749

Następnie po schłodzeniu rozgrzewamy frytownicę do 190 stopni. Gdy się nagrzeje dorzucamy frytki i smażymy około 3 minut.
1750

Frytki po blanszowaniu można zamrozić, dzięki czemu potem wystarczy, że wrzucimy je do frytownicy na kilka minut i gotowe.
1751

Ja po porcjowałem po 0,5kg, Pamiętajmy, że wrzucając około 800 gr surowych ziemniaków wyjdzie nam około 500gram frytek
1752
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Frytki

Postprzez wlodizw » 26 sie 2012, o 07:13

OK, spoksik, fryteczki jak ta lala, uwielbiam frytki...

... ale czemu ten szugar? Ziemniak sam w sobie jest słodki, co trzeba zwalczać solą (ja jem frytochy tylko z solą, sosów nie uważam, bo rozmiękczają frytki i robią się takie "ciapciowate") więc czemu dodałeś aż 440 gramów :o cukru? Pewnie cel jakiś w tym był, także oczekuję cierpliwie na odpowiedź, bo zaciekawił mnie ten patent.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Frytki

Postprzez Psyhe » 26 sie 2012, o 07:19

Wlodi bo cukier rozpuszczony w wodzie powoduje że oblepia frytkę i robi się na jej powierzchni taka skorupka jakby ;)
Wydaje mi się że to o to chodzi
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez V3rtyX » 26 sie 2012, o 07:23

teoretycznie jak dodasz cukier to frytki sa bardziej chrupiace

ja sie nie bawie w zadne marynaty z cukru tylko poprostu najpierw dokladnie myje, smazo w 160 az sie ugotuja. wyjmuje na 30 minut i pozniej smaze w 180 az uzyskaja odpowiedni kolor. tutaj frytki czesto smazy sie w tluszczu wolowym wiec to nie jest danie wege :D
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez Polishteam » 26 sie 2012, o 08:27

Kiedyś znajomy mi o tym powiedział, aby dodać trochę cukru do ziemniaków. Frytki nie są słodkie a cukier nadaje im dodatkową chrupkość.
Co do ilości to było na pół miski wody więc nie za dużo.
Najlepsze jednak do tych frytek była frytura, zupełnie inny smak i zapach daje niż standardowy olej.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez Psyhe » 26 sie 2012, o 08:30

To jest 5l tak ? Jaki jest koszt tej frytury ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez Polishteam » 26 sie 2012, o 08:31

31 zł czyli mniej więcej jak lepszej jakości olej.
A i robi go Kruszwica
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez hanka » 26 sie 2012, o 15:22

a jaki ma skład ta frytura?
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez tomek1491 » 26 sie 2012, o 15:24

Skład: tłuszcz palmowy
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Frytki

Postprzez V3rtyX » 26 sie 2012, o 15:28

Tluszcz palmowy jest szkodliwy :D
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości