Przejrzałem wiele przepisów i połączyłem w jedną całość. frytki z tego przepisu są w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.
Oto i on:
Składniki:
Ja zrobiłem 5 kg ziemniaków, ale u mnie jest opcja z mrożeniem.
- 5kg ziemniaków
- 2 szklanki cukru
- 3L frytury
Na początku odbieramy ziemniaki i wrzucamy do zimnej wody na około 10-15 minut.
Następnie opłukujemy i kroimy w paski
Wlewamy gorącą wodę i rozpuszczamy cukier. Dorzucamy ziemniaki i trzymamy jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewamy fryturę do frytownicy (najlepsza jest Frytownica, bo mamy dokładną temperaturę) i ustawiamy na 160 stopni.
Wrzucamy frytki (Pamiętajmy aby dobrze je osuszyć !!!)
i blanszujemy je 4minuty. Wyjmujemy, odsączmy nadmiar oleju i schładzamy.
Następnie po schłodzeniu rozgrzewamy frytownicę do 190 stopni. Gdy się nagrzeje dorzucamy frytki i smażymy około 3 minut.
Frytki po blanszowaniu można zamrozić, dzięki czemu potem wystarczy, że wrzucimy je do frytownicy na kilka minut i gotowe.
Ja po porcjowałem po 0,5kg, Pamiętajmy, że wrzucając około 800 gr surowych ziemniaków wyjdzie nam około 500gram frytek