Ryz po meksykansku

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Ryz po meksykansku

Postprzez V3rtyX » 22 sie 2012, o 17:33

Skladniki:

-szklanka ryzu typu long grain
-pol lyzki koncentratu pomidorowego
-suszone chili(najlepiej meksykanskie np cayenne lub bird's eye, jak ktos wole bardziej ostre to habanero)
-1 cale duze jalapeno lub inna podobna zielona papryka(cos o grubych sciankach moze byc nawet bell)
-pol duzej cebuli albo jedna mala
-2 duze zabki czosnku
-opcjonalnie mozna dodac jakies gotowane warzywa, ja dodalem gotowana marchewke i groszek
-1-1.5 szklanki rosolu(zalezy ile plynu wymaga wasz ryz, zawsze lepiej dodac troche wiecej niz za malo)

No wiec ryz myjemy i moczymy w wodzie z 15 minut. Na 2-3 lyzkach oliwy smazymy drobno posiekana cebule, czosnek i chili. Chcemy zeby cebula sie zeszklila, nie chcemy przypalonych warzyw! Wrzucamy do tego ryz, dokladnie mieszamy i smazymy przez chwile(1-2 minuty a malym ogiu), zalewamy rosolem, dodajemy pol lyzki koncentratu pomidorowego i lyzeczke suszonego chili w proszku(mozna dodatkowo dodac lyzke lub dwie ulubionej salsy). Wszystko dobrze mieszamy i czekamy az sie zacznie gotowac, jak sie zacznie gotowac zmniejszamy ogien do minimum i gotujemy pod przykryciem az ryz wchlonie conajmniej 3/4 plynu, zdejmujemy z ognia, (teraz opcjonalnie mozna dodac ugotowane warzywa i wszystko dokladnie wymieszac) i odstawiamy na mniej wiecej 10 minut. Po tym czasie ryz powinien wchlonac caly rosol. Probojemy i ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec mozna posypac kolendra.

Fotka z google. Tak z google, zjadlem caly ryz i nie zrobilem fotki. Nastepnym razem zrobie i wrzuce wiec sie nie czepiajcie ze z google.
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ryz po meksykansku

Postprzez Psyhe » 23 sie 2012, o 14:41

Czy ten ryż z tego przepisu wychodzi taki bardziej "suchy" czy może w sosiku ? :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Ryz po meksykansku

Postprzez V3rtyX » 23 sie 2012, o 14:43

Zalezy jak dlugo go bedziesz trzymal pod przykryciem. Normalnie powinien byc bardziej suchy ale jak chcesz w sosiku to mozesz dodac troche wiecej plynu i bedziesz mial sosik :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości