Skladniki:
-puszka fasoli czerwonej, pinto albo czarnej
-1 cale srednie jalapeno lub inna zielona papryka chili
-pol malej cebuli
-oliwa
(-kumin, sol, czosnek, pieprz, proszek chili)-nieobowiazkowe
Fasole razem z zalewa blendujemy albo rozgniatamy widelcem az do uzyskania puree.
Na oliwie smazymy bardzo drobno posiekana cebule i chili az cebula uzyskalekko zloty kolor, odajemy bardzo drobno posiekany czosnek i smazymy z 30 sekund. Wrzucamy do tego puree z fasoli i dokladnie mieszamy. Smazymy na malym ogniu przez 10-15 minut czesto mieszajac. Gotowe danie powinno byc bardzo geste i fasola nie moze sie przypalic. (5 minut przed koncem smazenia dodajemy sol i pieprz, pol lyzeczki kuminu i pol lyzeczki chili w proszku.)
Mozna je podawac jako dodatek do dan zamiast ziemniakow, jako dip do chipsow z tortilli lub mozna z tego zrobic "bean burrito". To jedno z podstawowych dan autentycznej meksykanskiej kuchni i jestes tez popularne w kuchni tex-mex.