SKŁADNIKI:
- Soja 350g
- Kiełki słonecznika 80g
- Cebula 1szt.
- Jajka 2szt.
- jedna Haba i standardowo jalapeniacze czerwone z la costeny
- Duża łyżka ziół prowansalskich
- Łyżeczka curry
- pół łyżeczki ziaren kolędry
- łyżeczka mielonego imbiru ( może być świerzy )
Soje moczymy w wodzie ~12h, potem odcedzamy i gotujemy ~1-2h aż do miękości. Następnie znowu odcedzamy, bierzemy blender i ucieramy ją na jednolitą papkę w raz z cebulą, jajkami, przyprawami i habą.
Teraz bierzemy kiełki słonecznika i urywamy im nóżki tak żeby zostały same listki ( można delikatnie je posiekać ), dodajemy je do utartej soi wraz posiekanymi jalapeniaczami i wszystko ręcznie mieszamy żeby się równomiernie rozprowadziło.
Pozostaje tylko uformować ręcznie ładne klopsy i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć tak długo aż sie ładnie zarumienią... koniec
Polecam dla tych co lubią smak soi bo dużo ludzi mówi że jest mdła - kwestia gustu
TIP:
Można dodać świeżej natki pietruszki, będzie jeszcze lepsze ja niestety nie miałem
Wyglądają tak: