Skladniki:
-filet wolowy
-ulubiona przyprawa do kebaba/gyrosa
-oliwa z oliwek
-sok z cytryny
-cebula
-uubione swieze chili
1)Filet kroimy na bardzo cienkie plasterki(kilka mm grubosci). Zeby ulatwic krojenie najlepiej zamrozic mieso i noz musi byc bardzo ostry. Mieszamy oliwe i sok z cytryny(proporcje dowolne, ja zrobilem 50-50) i dodajemy do tego przyprawe do kebaba/gyrosa i dokladnie mieszamy. Polewamy tym mieso, mieszamy, dodajemy drobno posiekana cebule i drobno posiekane ulubione chili, mieszamy i wstawiamy do lodowki na kilka godzin(ja marynowalem 4 godziny i moim zdaniem tyle wystarczy). Oczywiscie ilosc marynaty i proporcje wszystkich skladnikow dowolne, jezeli mieszanka do gyrosa nie ma soli dodajecie sol.
Mozna tez dodac troche sumaku ale wtedy zmniejszacie ilosc soku z cytryny bo sumak jest kwasny.
Jak mieso jest zamarynowane, przekladamy wszystko do zaroodpornego naczynia, dodajemy kilka plasterkow cebuli i ewentualnie jakies warzywa(mozna dodac np slodka papryke) i szczelnie zamykamy np folia aluminiowa. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy +- 40 minut az mieso bedzie bardzo miekkie(mieso, cebula itp puszcza soki w ktorych ugotuje sie mieso). Po tym czasie zlewamy nadmiar sokow i pieczemy bez przykrycia az mieso uzyska ladny kolor. Zamiast wylewac soki z miesa mozna je przelac do szklanki i polewac nimi mieso podczas pieczenia. Powinno byc wtedy bardziej soczyste.
Jezeli chcecie zeby mieso bylo bardziej soczyste proponuje dodac troche tluszczu wolowego albo baraniego.
Jezeli nie lubicie wolowiny mozna zrobic shawarme z kurczaka, indyka albo jagnieciny. Oczywiscie drobiu nie piecze sie tak dlugo
2) Jezeli nie przeszkadza wam jedzenie czesciowo surowego miesa po zamarynowaniu mozna je usmazyc na bardzo goracej patelni ale jezeli zbyt dlugo podsmazycie miecho bedzie twarde.
Podajemy w chlebie pita, lafa albo czyms podobnym z sosem chili, sosem czosnkowym albo sosem tahini(pasta tahini, sok z cytryny, sol, kumin, woda/jogurt) i warzywami(ogorki, pomidory itp)
Mozna tez podawac z hummusem.
Fotka z google: