Beef shawarma

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Beef shawarma

Postprzez V3rtyX » 3 sie 2012, o 17:56

Skladniki:
-filet wolowy
-ulubiona przyprawa do kebaba/gyrosa
-oliwa z oliwek
-sok z cytryny
-cebula
-uubione swieze chili

1)Filet kroimy na bardzo cienkie plasterki(kilka mm grubosci). Zeby ulatwic krojenie najlepiej zamrozic mieso i noz musi byc bardzo ostry. Mieszamy oliwe i sok z cytryny(proporcje dowolne, ja zrobilem 50-50) i dodajemy do tego przyprawe do kebaba/gyrosa i dokladnie mieszamy. Polewamy tym mieso, mieszamy, dodajemy drobno posiekana cebule i drobno posiekane ulubione chili, mieszamy i wstawiamy do lodowki na kilka godzin(ja marynowalem 4 godziny i moim zdaniem tyle wystarczy). Oczywiscie ilosc marynaty i proporcje wszystkich skladnikow dowolne, jezeli mieszanka do gyrosa nie ma soli dodajecie sol.
Mozna tez dodac troche sumaku ale wtedy zmniejszacie ilosc soku z cytryny bo sumak jest kwasny.
Jak mieso jest zamarynowane, przekladamy wszystko do zaroodpornego naczynia, dodajemy kilka plasterkow cebuli i ewentualnie jakies warzywa(mozna dodac np slodka papryke) i szczelnie zamykamy np folia aluminiowa. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy +- 40 minut az mieso bedzie bardzo miekkie(mieso, cebula itp puszcza soki w ktorych ugotuje sie mieso). Po tym czasie zlewamy nadmiar sokow i pieczemy bez przykrycia az mieso uzyska ladny kolor. Zamiast wylewac soki z miesa mozna je przelac do szklanki i polewac nimi mieso podczas pieczenia. Powinno byc wtedy bardziej soczyste.

Jezeli chcecie zeby mieso bylo bardziej soczyste proponuje dodac troche tluszczu wolowego albo baraniego.
Jezeli nie lubicie wolowiny mozna zrobic shawarme z kurczaka, indyka albo jagnieciny. Oczywiscie drobiu nie piecze sie tak dlugo :D

2) Jezeli nie przeszkadza wam jedzenie czesciowo surowego miesa po zamarynowaniu mozna je usmazyc na bardzo goracej patelni ale jezeli zbyt dlugo podsmazycie miecho bedzie twarde.

Podajemy w chlebie pita, lafa albo czyms podobnym z sosem chili, sosem czosnkowym albo sosem tahini(pasta tahini, sok z cytryny, sol, kumin, woda/jogurt) i warzywami(ogorki, pomidory itp)
Mozna tez podawac z hummusem.

Fotka z google:
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Beef shawarma

Postprzez ekiero92 » 4 sie 2012, o 11:25

Wygląda apetycznie :) Aż zgłodniałem... :D
"Na sucho to nawet trawa nie rośnie" :D


Obrazek
Ruch rośliny - video

Obrazek
TEAMSPEAK DLA UŻYTKOWNIKÓW CHILIHEAD! KLIKNIJ W IKONKĘ!
Avatar użytkownika
ekiero92

ROZGADANY
 
Posty: 314
Dołączył(a): 30 maja 2012, o 23:10
Lokalizacja: Koniec Świata
Papryki:

Re: Beef shawarma

Postprzez pikko » 4 sie 2012, o 11:29

no wygląda zajee super :D będzie trzeba zrobić w przyszłości niedalekiej ;)
Avatar użytkownika
pikko

ROZGADANY
 
Posty: 268
Images: 2
Dołączył(a): 10 kwi 2012, o 15:03
Lokalizacja: Kraków
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości