Siema znalazłem dobry przepis na Penne w sosie szpinakowym spróbowałem go zrobić i mi wyszedł elegancko
Sory za jakość zdjęcia akumulatorek w aparacie miałem wyczerpany ;/
Składniki
-30 dag makaronu penne
-op. mrożonego szpinaku
-20 dag słodkiej śmietany 30-proc.
-op.sera mozarella
-2 łyżki oliwy
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-parmezan do posypania 9ja dodałem ser feta)
- jak to ja dodałem jeszcze chabanero sproszkowane
Przygotowanie
1. Sos; szpinak rozmrażamy i dusimy na łyżce rozgrzanej oliwy.Czosnek obieramy, drobno siekamy i dusimy ze szpinakiem. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu.
2.Mozarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry. Wkładamy do szpinaku i mieszamy, aż ser się roztopi.
3. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z 2 łyżkami soli i łyżką oliwy. Odcedzamy i gorący mieszamy z sosem.
podgrzewamy kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Czas przygotowania wszystkiego to około 50 minut