Składniki:
Ciecierzyca 350g ( surowa )
4 ziemniaki
2 duze cebule
3-4 ząbki czosnku
500ml przecieru pomidorowego
natka pietruszki - nieduży pęczek
świeża kolendra
łyżka ziół prowansalskich
łyżka curry mielonego
2łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
+coś do zaostrzenia u mnie 1 świerze habanero
Przygotowanie
Cieciorkę moczymy minimum 12h, czyli dzień wcześniej do gara i zalać wodą.
Na następny dzień odcedzamy i wrzucamy do gotowania, ~1,5h powinna się gotować żeby była miękka. W między czasie siekamy cebule i czosnek i przysmażamy patelni. Do osobnego gara wrzucamy połowę ugotowanej cieciorki, przysmażoną cebule z czosnkiem, wlewamy przecier pomidorowy, dajemy cały pęczek natki pietruszki i kolendre ( jedną łodygę albo dwie ), sypiemy wszystkie przyprawy, wlewamy oliwe i traktujemy wszystko blenderem do uzyskania rasowej papki!
Osobno gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i wrzucamy do naszej papki razem z pozostałą częścią ugotowanej cieciory, dolewamy wody do takiej konsystencji jaką chcemy mieć, zagotowujemy chwile i WŁALA, zupka gotowa… jest mega sycąca! ale niesamowicie smaczna
Wygląda mniej więcej tak: