Hummus

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Hummus

Postprzez V3rtyX » 23 lip 2012, o 17:25

Podstawowy dodatek do dan na Bliskim Wschodzie. Jedzony prawie codziennie.

Skladniki
-szklanka suszonej ciecierzycy
-pol szklanki tahini 100%(nie sos tahini tylko maslo z sezamu 100%)
-sok z jednej cytryny
-sol, pieprz, kmin rzymski, cayenne
-oliwa z oliwek (jak najlepsza)
-pietrucha
-czosnek
-proszek do pieczenia

Cieciorke dokladnie myjemy i moczymy 12 godzin z dodatkiem lyzeczki proszku do pieczenia. Gotujemy w wodzie bez soli przez godzine lub wiecej(az cieciorka bedzie bardzo miekka). po ugotowaniu czekamy az ostygnie. Mozna w tym czasie usunac jak najwiecej skorek z cieciorki(jak troche zostanie to nic).
Wrzucamy do blendera i blendujemy do konsystencji gladkiej pasty. Dodajemy tahini, sol pieprz, pol lyzeczki kminu, 1-2 zabki czosnku, szczypte pieprzu cayenne, sok z cytryny i blendujemy.
Przed podaniem polewamy oliwa z oliwek, posypujemy cayenne i pietrucha. Mozna tez posypac oliwkami, orzechami, ugotowana cieciorka, posiekanym chili, sezamem itp

fotka z google:
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości