Podstawowy dodatek do dan na Bliskim Wschodzie. Jedzony prawie codziennie.
Skladniki
-szklanka suszonej ciecierzycy
-pol szklanki tahini 100%(nie sos tahini tylko maslo z sezamu 100%)
-sok z jednej cytryny
-sol, pieprz, kmin rzymski, cayenne
-oliwa z oliwek (jak najlepsza)
-pietrucha
-czosnek
-proszek do pieczenia
Cieciorke dokladnie myjemy i moczymy 12 godzin z dodatkiem lyzeczki proszku do pieczenia. Gotujemy w wodzie bez soli przez godzine lub wiecej(az cieciorka bedzie bardzo miekka). po ugotowaniu czekamy az ostygnie. Mozna w tym czasie usunac jak najwiecej skorek z cieciorki(jak troche zostanie to nic).
Wrzucamy do blendera i blendujemy do konsystencji gladkiej pasty. Dodajemy tahini, sol pieprz, pol lyzeczki kminu, 1-2 zabki czosnku, szczypte pieprzu cayenne, sok z cytryny i blendujemy.
Przed podaniem polewamy oliwa z oliwek, posypujemy cayenne i pietrucha. Mozna tez posypac oliwkami, orzechami, ugotowana cieciorka, posiekanym chili, sezamem itp
fotka z google: