W tamtym tygodniu byłem na działce, więc nie wypadało zrobić grilla.
Była karkówka, skrzydełka z kurczaka, piersi z kurczaka,kurczak w kawałkach, zawijańce oraz szaszłyki.
Zapraszam na film z grilowania.
Poniżej przepisy na marynaty do mięcha które występują w filmie.
MARYNATY
Karkówka:
- Kilka plastrów karkówki lekko rozbitej
- zioła suszone :majeranek, rozmaryn, kolendra
- świeży tymianek (zwykły i cytrynowy)
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Składniki mieszamy, dokładnie smarujemy mięso i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Skrzydełka Buffalo:
- skrzydełka z kurczaka podzielone na część
- sól gruboziarnista
- nasz ulubiony ostry sos
- masło
Skrzydełka dzielimy na kawałki obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.
Następnie grilujemy do uzyskania złotego koloru. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy sos i gdy się wszystko połączy, wrzucamy kurczaka aby dobrze się w sosie oblepił.
Kurczak Jerk: - Przepis Jamiego Olivera po małych modyfikacjach
- 6 kawałków kurczaka
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu (nie mielone)
- 1 łyżka suszonych płatków chilli
- ½ łyżeczka cukru (ja użyłem brązowego w przepisie jest trzcinowy)
- 2 łyżki miodu
- 2 świeże chili (Ja użyłem Jalapeno, ale można użyć o większej mocy)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 szalotki
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 limonka
W moździerzu ucieramy ziele angielskie, pieprz, sól, cukier, płatki chili. Cebulkę, imbir, świeże chili, czosnek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy dodajemy oliwę, sok z limonki oraz miód i dobrze mieszamy. Następnie dokładnie obsmarowujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na całą noc .
Grilujemy około 40 minut, następnie przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki.
Pierś kurczaka w sosie pomidorowym: Przepis znalazłem na blogu o grilowaniu, ale musiałem trochę zmodyfikować.
- 4 kawałki piersi
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- 1 świeża chili
- suszone płatki chili
- sól, pieprz, oregano, tymianek
Składniki mieszamy i gotujemy około 12minut. Po wystudzeniu blendujemy i wrzucamy piersi z kurczaka. Do lodówki na całą noc.
Zawijaniec:
- piersi z kurczaka
- boczek surowy (może być parzony) w plastrach
- mozzarella
- musztarda z czerwonym winem
- sól pieprz, przyprawa do mięsa (jak ktoś chce)
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy (muszą być odpowiedni duże, aby móc je zawinąć z zawartością). Mięso przyprawiamy, każdy kawałek smarujemy musztardą i kładziemy na to kawałek mozzarelli. Następnie rolujemy i zawijamy dookoła boczkiem. Spinamy wykałaczkami. Następnie grilujemy , co jakiś czas przekładając, aby równomiernie się nam ugrilowało, a pierś w środku nie była surowa.
Szaszłyki:
- pierś z kurczaka
- papryka
- czerwona cebula
- boczek
- oliwa z oliwek
Nadziewamy na patyczek na zmianę mięso z warzywami. Składniki mogą być dowolne, po prostu to co lubimy jako szaszłyk