"Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

"Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez sic » 12 lip 2012, o 13:09

7-8szt krajowych słodkich papryk ( tych blado żółtych )
1 cukinia
3 cebule
puszka jalapeno z la costeny 200g( te czerwone, krojone )
jedna habanero
2 ząbki czosnku
łyżkę oliwy z oliwek
0,5L przecieru pomidorowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry

Ogólnie jest to expres danie i lekkie, cały gar robi się w max 20min :)
Papryki kroimy na paseczki, cukinie na pół-krążki, cebule w kostke, wszystko wrzucamy na patelnie żeby się lekko "zeszkliło". Potem do gara, zalewamy przecierem i wodą, dodajemy całą puszkę jalapeniaczy ( wraz z zalewą! ), jedą drobno posiekaną habke, oliwe z oliwek, sól, pieprz, ziółka, trochę curry i gotujemy z 10-15min....włala..... koniec przepisu, idiotycznie proste a naprawdę smaczne


zdjęcie do bani bo coś mi się telefąąą psuje
DSC_0126.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez Justysia » 12 lip 2012, o 14:43

zupa widać że w połowie już zjedzona z miski :P widać nie mogłeś się doczekać hehe, fajny przepis, ja habanke sobie już daruje chyba :)
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez sic » 12 lip 2012, o 18:00

No kule!, smaczne było... ale łyżkę wyjąłem do zdjęcia ;)
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez Charoshi » 21 lip 2012, o 18:30

Zrobiłem wg przepisu. Nie dodałem tylko habanerki, bo nie udało mi się kupić.
Coś czuję, że ta zupka znacznie częściej będzie gościć w moim jadłospisie. Faktycznie, szybko się robi i jest treściwa, mimo, że bez padliny żadnej.
Zeżarłem właśnie dwie solidne michy. Druga była z czystego łakomstwa i teraz czuję się jak opasły świnio-bizon.
Bardzo fajowego posmaku daje jalapenka z puchy. No i trochę przyjemnej pikantności.
Z tej ilości składników, które są w przepisie nagrzmociłem tyle, że spokojnie wystarczy mi jeszcze do poniedziałku (mieszkam sam).
Jeśli chodzi o koszt, to wyszło mnie trochę ponad 20 zeta. Najwięcej zapłaciłem za paprykę żółtą (prawię dychę - 1,5 kilo) i puchę jalapeno - 7 zeta (kuchnie świata).

Dzięki wielkie za przepis, bo zacny jest i polecam go wypróbować.
Gdy kaszanki brak...w oku się czai łza...

Kto gorszy w Dżudo, ten krwawi dużo!
Avatar użytkownika
Charoshi

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 188
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 10:24
Lokalizacja: Żyrardów
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez sic » 24 lip 2012, o 16:20

<thumright>
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez Charoshi » 26 lip 2012, o 09:30

Wow, teraz dopiero zauważyłem, że wg przepisu jalapeniacze powinny być czerwone. Ja użyłem zielonych (marynowane, cięte w poprzek). A i tak było pyszne.
Kolejna lekcja, żeby czytać ze zrozumieństwem. Ale obyło się bez ofiar na szczęście. Next raz spróbuję z czerwonymi.
Gdy kaszanki brak...w oku się czai łza...

Kto gorszy w Dżudo, ten krwawi dużo!
Avatar użytkownika
Charoshi

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 188
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 10:24
Lokalizacja: Żyrardów
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez sic » 26 lip 2012, o 09:52

kolor niema raczej znaczenia specjalnego ;) chociaż ja wole czerwone... ważne żeby były w puszce z La Costeny bo La Costena ma specyficzną zalewę która daje fajny posmak
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez Butcher » 26 lip 2012, o 10:50

gdzie kupujecie jalapenki z la Costeny? gdzie najlepiej się opłaca?
Avatar użytkownika
Butcher

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 180
Images: 0
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 17:01
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Pochwały: 10
Papryki: a jakże

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez papryczkazfarszem » 26 lip 2012, o 10:54

Wygląda smacznie, ale w moim przypadku habkę też chyba sobie odpuszczę. A może bym jakieś mięsko dodała?
Avatar użytkownika
papryczkazfarszem

ŚWIEŻAK
 
Posty: 9
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 09:45
Papryki:

Re: "Lekka" zupa z krajowych papryk i cukini

Postprzez sic » 26 lip 2012, o 11:44

Butcher napisał(a):gdzie kupujecie jalapenki z la Costeny? gdzie najlepiej się opłaca?

W selgrosie są po ~6zł za puszkę

papryczkazfarszem napisał(a):Wygląda smacznie, ale w moim przypadku habkę też chyba sobie odpuszczę. A może bym jakieś mięsko dodała?

a możesz dodać, co kto lubi
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości