Prosty przepis na chleb arabski. Jest bardzo prosty w realizacji, tani i chleb jest duzo lepszy niz te supermarketowe podrobki.
Skladniki:
-500g maki pszennej
-torebka suszonych drozdzy instant 7g
-szklanka wody
-lyzeczka soli
-2 lyzeczki cukru
-conajmniej 3 lyzki oliwy z oliwek(najlepiej arabskiej)
Drozdze mieszamy z 2 lyzeczkami cukru, lyzeczka maki i zalewamy 1/2 szklanki wody o temp. 25-30°C. Odstawiamy na 10 minut.
W misce mieszamy 500g maki, sol i powoli dodajemy drozdze caly czas mieszajac. Jak juz dodamy wszystkie drozdze to dodajemy oliwe z oliwek i stopniowo wode az uzyskamy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta do pizzy(najlepiej ugniatac ciasto conajmniej 10 minut). Ciasto smarujemy oliwa z oliwek i odstawiamy w cieple miejsce zeby uroslo(conajmniej na godzine).
Pozniej formujemy z ciasta male kulki(+-5cm srednicy), posypujemy maka i odstawiamy na jakis czas(30min-godzina). Teraz trzeba rozwalkowac kulki na placki o odpowiedniej grubosci(zalezy od tego jaka pite lubimy, polecam robic nie grubsze niz 0.5cm). odstawiamy na kilka minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C az uzyskaja ladny kolor i srodek napelni sie powietrzem(jak balon dzieki temu w srodku bedzie charakterystyczna kieszen na jedzenie). jezeli ktos ma kamien do pizzy to polecam piec pite na takim kamieniu.
Jezeli wasze pity nie chca sie napelniac powietrzem to mozecie pokombinowac z gruboscia plackow, temperatura pieczenia albo mozecie spryskac placki woda zanim je wsadzicie do piekarnika(technika znaleziona w google, osobiscie nigdy jej nie probowalem). Po upieczeniu nalezy trzymac pite pod przykryciem zeby nie wyschla.
kilka przykladowych dan: kebab, falafel z warzywami, shawarma,gyros, szaszlyki z warzywami itp
Jezeli wam zostanie troche ciasta to mozecie zrobic z niego manakish czyli cos podobnego do pizzy, wystarczy rozwalkowac ciasto i porobic w nim dziury widelcem zeby nie powstala w nim kieszen powietrza. Z jednej strony smarujemy ciasto albo arabksa mieszanka ziolowa za'atar(tymianek, sezam i kilka innych ziol z oliwa) albo sosem pomidorowym z mielonym miesem, warzywami itp. Pieczemy wpiekarniku az ciasto bedzie chrupiace. pierwsza wersja z za'atarem jest czesto jedzona na sniadanie a ta druga z miesem moze byc jedzona na obiad i jest podobna do armenskiego dania lahmacun.
Pita:
manakish