Skladniki:
-pol kilo fasolki szparagowej
-400g pomidorow z puszki
-1 duza cebula
-od 3 do 10 zabkow czosnku(jezeli ktos nie lubi to daje tylko 3 jezeli ktos kocha czosnek to daje do 10)
-oliwa z oliwek
-sol, pieprz
-pieprz cayenne
(-2 swieze chili typu birds eye albo thai chili)
-woda albo rosol (nie trzeba dodawac jezeli ktos woli miec gesty sos)
Cebule kroimy na male kawalki +-0.5cm, czosnek bardzo drobno siekamy.
Do garnka wlewamy 2-3 lyzki oliwy i smazymy drobno posiekana cebule az sie zeszkli dodajemy czosnek i ewentualnie 2 drobno posiekane chili. Smazymy przez chwile i dodajemy fasole pokrojona w 2cm kawalki. Wszystko dobrze mieszamy, smazymy na malym ogniu przez 10 minut i zalewamy woda albo rosolem(ilosc wody/rosolu zalezy od tego jak gesta ma byc zupa, mozna wcale nie dodawac), przyprawiamy lyzeczka pieprzu, sola i 2 lyzeczkami pieprzu cayenne, dodajemy zblendowane pomidory z puszki(moga byc tez pokrojone w kostke), mozna tez dodac troche soku z cytryny. Gotujemy az fasolka bedzie miekka i powstanie gesty sos(30-45min)
To jest podstawowa wersja tej zupy, jak ktos nie lubi zup moze dodac wiecej fasolki i mniej wody. Mozna tez dodac jakies ziola, marchewke, ziemniaki mozna podawac z ryzem kasza itp. Ja 20 minut przed koncem dodalem szklanke kaszy bulgur i posypalem drobno posiekana pietruszka. Jezeli ktos nie ma pieprzu cayenne to zaden problem poniewaz chili nie jest obowiazkowe w tym daniu ale moim zdaniem ta zupa najlepiej smakuje na ostro
Jezeli ktos jest milosnikiem miesa to mozna tez dodac wczesniej ugotowane mieso.
przykladowa fotka z google: