Mieso:baranina, jagniecina, wolowina, cielecina, drob lub mieszane. Mozna uzyc wszystkiego oprow wieprzowiny. Zwykle w krajach arabskich uzywa sie jagnieciny/baraniny lub kurczaka. Mielone powinno byc bogate w tluszcz najlepiej barani(nawet mieso z kurczaka jest mieszane z tluszczem baranim z powodu jego zaje... smaku).
Przyprawy:zalezy od miesa. takie podstawowe to chili i kumin. Do jagnieciny dobrze dodac troche ziol i sumaku. Jak macie jakas gotowa mieszanke do gyrosa albo kebaba to mozecie jej uzyc. Pasta chili(np harissa) tez pasuje do wszystkich mies.
Przykladowy sklad:
-500g baraniny
-lyzka pasty chili
-lyzka mieszanki do chili con carne(kumin, papryka, chili, oregano)
-duzo czosnku drobno zmielonego lub suszonego
-lyzeczka sumaku
-duzo drobno posiekanej pietruchy
-sol, pieprz
Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodowki. Po 2 godzinach formujemy cos na ksztalt grubej parowki Nabijamy na patyki do szaszlykow(najlepiej na dwa zeby latwiej bylo obracac). Mieso musi sie dobrze kleic do patykow zeby nie spadlo. Odstawiamy na godzine do lodowki i powyjeciu sprawdzamy czy sie dobrze trzyma. Kebaby kladziemy na jakims metalowym pojemniku do ktorego bedzie spadal nadmiar tluszczu podczas pieczenia. Wstawiamy do bardzo goracego piekarnika i pieczemy az sie ladnie przypieka. Mozna tez robic na grillu(beda nawet duzo lepsze niz z piekarnika). Gotowe.
Mozna podawac w bulce pita lub w tortilli z warzywami i ostrym sosem.