Kebap

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Kebap

Postprzez V3rtyX » 23 cze 2012, o 12:18

Mieso:baranina, jagniecina, wolowina, cielecina, drob lub mieszane. Mozna uzyc wszystkiego oprow wieprzowiny. Zwykle w krajach arabskich uzywa sie jagnieciny/baraniny lub kurczaka. Mielone powinno byc bogate w tluszcz najlepiej barani(nawet mieso z kurczaka jest mieszane z tluszczem baranim z powodu jego zaje... smaku).
Przyprawy:zalezy od miesa. takie podstawowe to chili i kumin. Do jagnieciny dobrze dodac troche ziol i sumaku. Jak macie jakas gotowa mieszanke do gyrosa albo kebaba to mozecie jej uzyc. Pasta chili(np harissa) tez pasuje do wszystkich mies.

Przykladowy sklad:
-500g baraniny
-lyzka pasty chili
-lyzka mieszanki do chili con carne(kumin, papryka, chili, oregano)
-duzo czosnku drobno zmielonego lub suszonego
-lyzeczka sumaku
-duzo drobno posiekanej pietruchy
-sol, pieprz

Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodowki. Po 2 godzinach formujemy cos na ksztalt grubej parowki :D Nabijamy na patyki do szaszlykow(najlepiej na dwa zeby latwiej bylo obracac). Mieso musi sie dobrze kleic do patykow zeby nie spadlo. Odstawiamy na godzine do lodowki i powyjeciu sprawdzamy czy sie dobrze trzyma. Kebaby kladziemy na jakims metalowym pojemniku do ktorego bedzie spadal nadmiar tluszczu podczas pieczenia. Wstawiamy do bardzo goracego piekarnika i pieczemy az sie ladnie przypieka. Mozna tez robic na grillu(beda nawet duzo lepsze niz z piekarnika). Gotowe.

Mozna podawac w bulce pita lub w tortilli z warzywami i ostrym sosem.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości