Skladniki:
-kilka dosc duzych kalmarow w calosci
-mix owocow morza
-sos pomidorowy
-oliwa z oliwek
-pomidor
-cebula
-czosnek
-skorka z cytryny
-pieprz, sol, chili
Najpierw trzeba dokladnie oczyscic kalmary oddzielajac macki od glowy. usuwamy wszystko z glowy, usuwamy fioletowa blone i dokladnie myjemy. macki tez czyscimy.
Ten etap zajmuje najwiecej czasu
Jak juz wszystko jest bardzo czyste to blendujemy macki i mix owocow morza(ja uzylem mrozonego) az uzyskamy "mielone z owocow morza". Na oliwie z oliwek smazymy cebule i dodajemy do farszu, dodajemy troche pokrojonego w kostke pomidora, troche skorki z cytryny, przyprawy, czosnek i pietruche. Wszystko dobrze mieszamy(mozna jeszcze troche zblendowac). Faszerujemy kalmary w 3/4(zrobia sie mniejsze podczas gotowania) i zamykamy wykalaczka. Smazymy przez kilka minut na oliwie z oliwek az uzyskaja troche koloru i wrzucamy do sosu pomidorowego. Gotujemy az beda miekkie czyli od 30 minut do godziny. Czas gotowania zalezy od wielkosci kalmarow.
Jak kupie nowy kabel do fona to wrzuce fotke.