Właśnie się dowiedziałem, że na obiad w sobotę przybywa teściowa zaglądnąć pod każdy dywan
ponieważ lepsza połowa do południa jest na szkoleniach
dostałem zadanie bojowe na przygotowanie obiadu jako, że teściówka nie lubi zbytnio ostrego jedzenia wybór padł
na Kurczaka Habanero
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Składniki:
4 podudzia z kuroka ze skórą i kością
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
1/2 lub jeśli ktoś lubi 1 habanero
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 limetka i jedna cytryna (ostatecznie 2 cytryny)
2-3 łyżki białego octu winnego (może być białe wytrawne wino np. Antares nie jest drogie a pasuje idealnie)
2 łyżki sosu Jack Daniels (może być zwykły HP)
duża garść świeżej bazylii
potrzebne będzie
Blender
Patelnia (grilowa)
Brytfanka (żarek)
Piekarnik nagrzany do 200C
Obieramy czerwoną cebulę, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem i habanero (bez gniazd i pestek) oraz jedną czerwoną paprykę bez gniazd i pestek. 2 łyżki wędzonej papryki w proszku, skórkę otartą z 1 cytryny oraz sok z 1 limetki(cytryny). Wlewamy 3 łyżki białego octu winnego (wina), 2 łyżki sosu Jack Daniels, spore szczypty soli i pieprzu, pęczek bazylii i trochę wody. Zmasakrować na gładko spróbować paluchem i dosolić/ popieprzyć do smaku. Odstawiamy do lodówki niech nieco stężeje.
Udźce myjemy i suszymy nacinamy nożem z obu stron. Doprawiamy solą (morską) i świeżo mielonym pieprzem po obu stronach
1. Rozgrzewamy patelkę (najlepiej grilową) i obsmażamy (najpierw stronę ze skórką żeby się wytopił tłuszcz)
2. W momencie kiedy skórka zacznie się rumienić (3-4 min) odwracamy na drugą stronę i smażymy mniej więcej taki sam czas.
3 .W międzyczasie pozostałe papryki czyścimy i kroimy w dużą nieregularną kostkę (taką akurat na jednego kęsa)
4. Wyciągamy brytfankę lub żarek wlewamy wcześniej przygotowany sos i wkładamy usmażonego kurczaka skórą w górę pozwalamy mu chwilę "odpocząć" i nasiąknąć sosem można podsypać świeżym tymiankiem lub rozmarynem (dodaje dużo smaku)
5. Na tłuszczyku z kurczaka układamy pociachaną paprykę i podsmażamy (tutaj naprawdę przydaje się patelnia grilowa) po obu stronach od
6. Paprykę wkładamy do kurczaka najlepiej pomiędzy kawałki i wrzucamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom po 10-15min powinien być gotowy
do serwowania.
7. Konsumujemy:D
można podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i jakąś prostą sałatką z rukoli i pomidorkami koktajlowymi.
w sobotę w trakcie tworzenia dodam zdjęcia