Skladniki:
-duze oczyszczone ugotowane krewetki 100g
-zielona cebulka(ja dodalem dodatkowo jedna mloda czerwona cebulke) x2
-duze zabki czosnku x2
-sos sojowy
-swieze chili najlepiej bird's eye lub inne thai chili. Mozna tez uzyc typowo chinskich odmian jak chao tian jiao.
-slodki sos chili(thai sweet chili sauce)
Czosnek kroimy na male kawalki 3-4mm, cebulke kroimy na kawalki 2-3cm(uzywamy tylko tej bialej czesci), chili kroimy na plasterki grubosci 0.5cm. Na patelni(lub na woku jezeli macie) nagrzewamy olej az bedzie goracy i wrzucamy warzywa i smazymy z 30s czesto mieszajac az czosnek nabierze ladnego koloru, wrzucamy krewetki, smazymy kolejne 30-60s czesto mieszajac(uwazajcie zeby czosnek sie nie spalil), dodajemy troche sosu sojowego(ja dodalem jedna lyzeczke), mieszamyi dodajemy slodki sos chili(ja dalem ze 2 lyzki). Gotujemy +-minute na mniejszym ogniu i gotowe. Warto sprobowac sosu czy nie jest za malo pikantny i czy nie brakuje soli(sos sojowyi sos chili zwykle sa troche slone). Jezeli sos jest za malo ostry dodajemy chili w proszku a jezeli za malo slony to dodajemy sos sojowy.
Nie mam fotki bo juz zjadlem. ale dam fotke z neta