Makaron smażony by Syndi

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Makaron smażony by Syndi

Postprzez Polishteam » 14 maja 2011, o 09:58

Makaron smażony
- Mięso + warzywa smaż na woku (w kolejności: czosnek, chili i imbir, potem mięso - jeśli robisz mięsne danie, następnie marchewka, cebula, papryka, potem pozostałe warzywa a pod koniec dodaj garam masalę albo 5 smaków i sos sojowy oraz jakiś inny - np. hoisin albo ostrygowy...)
- makaron sojowy przelej gorącą osoloną wodą
- rozgarnij warzywa na woku i wrzuć makaron podlewając jeszcze sosem sojowym albo rybnym (żeby wsiąkł w makaron - dla wzmocnienia smaku)
- jakby makaron za bardzo wysychał podlej rosołem albo wodą / a jak warzywa puszczą za dużo sosu i nie wsiąknie on w makaron - to pod koniec smażenia zagęść mąką.
- zamieszaj wszystko razem
- podawaj z surówką np. z kiszonej kapusty
(jak nie lubisz garam masali, to popróbuj z innymi przyprawami - np. kebab albo curry - ostatecznie możesz sam sobie zrobić odpowiadającą ci masalę)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Makaron smażony by Syndi

Postprzez eskafal » 28 maja 2011, o 14:19

Jakie warzywa najlepiej się do tego nadają? masz jakieś konkretne wypróbowane zestawy warzyw, które wiesz że dobrze ze sobą pasują?
Avatar użytkownika
eskafal

ROZGADANY
 
Posty: 201
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 19:11
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Makaron smażony by Syndi

Postprzez paroofek » 28 maja 2011, o 19:50

fajny przepis, ja jeśli chodzi o warzywa dałbym, strączki słodkiego groszku, marchewkę, świeże papryczki, pędy bambusa, cukinię i może jakąś szalotkę i grzybki jakieś np. shiitake
Avatar użytkownika
paroofek

NOWY
 
Posty: 23
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 11:44
Lokalizacja: Kraków
Papryki:

Re: Makaron smażony by Syndi

Postprzez Syndi » 30 maja 2011, o 11:54

Warzywa, które stosuję (podaję w kolejności wrzucania na wok):
- czosnek, imbir, chili;
- marchewka pokrojona w słupki (używam PRO-V z telezakupów)
- cebula czerowna i biała pokrojona w piórka (w sezonie szalotka albo cukrówka)
- papryka słodka pokrojona w paski;
- poszatkowana kapusta lub pekinka (ale nie włoska - bo ma twarde włókna) albo cukinia;
- posiekane grzyby mun;
- opcjonalnie: pędy bambusa - puszka;
- kiełki - lepsze surowe lub puszka;
- ananas - plastry - puszka
(pasuje też: fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, bakłażan)

dodam, że ostatnio jak mi makaron podsychał, to nie podlewałem rosołem tylko syropem z anansów.
<smierc>
i jeszcze dodam, że jak się zrobi za dużo, to wszystko można zmielić wszystko na grubym sicie przez maszynkę do mięsa i mamy zajefajny farsz do sajgonek! :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości