Składniki:
5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego
600 g świeżych małży w skorupkach, dobrze oczyszczonych
1 posiekany ząbek czosnku
łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżeczki białego sosu sojowego
5 świeżych papryczek chili (najlepiej poblano)
100 ml drobiowego bulionu
30 g listków bazylii
Przepis:
Przepis:
W rondlu lub woku rozgrzać olej do 190 stopni. Wrzucić małże z czosnkiem i smażyć przez 2-3 minuty, aż się otworzą.
Dodać chili, pastę curry i sos sojowy. Porządnie wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, wrzucić listki bazylii, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Udekorować listkami bazylii.
Można podawać z makaronem lub ryżem.
http://zasmakujswiata.pl/recipe/malze-z ... i-bazylia/