Składniki:
6 tusz oczyszczonych kalmarów z czółkami
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
3 szalotki, drobno posiekane
2 papryczki chili (np. bird's eye), posiekane
450 g pomidorów, wydrążonych, bez skórki,
1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz
łyżeczka świeżej mięty, posiekanej
Przygotowanie:
Starannie umyć kalmary, pokroić w krążki i razem z czółkami zalać sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
W dużym rondlu, rozgrzać oliwę, wrzucić szalotkę i chili i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać pomidory, bulion oraz cynamon. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować, następnie przełożyć z powrotem do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
Kalmary osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć na duży ogniu przez 1-2 minuty.
Nalać zupę do miseczek, dodać kalmary, udekorować i podawać.
http://zasmakujswiata.pl/recipe/ostra-zupa-z-kalmarow/