Ostra zupa z kalmarów

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Ostra zupa z kalmarów

Postprzez qielbux » 16 kwi 2012, o 12:08

Składniki:
6 tusz oczyszczonych kalmarów z czółkami
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
3 szalotki, drobno posiekane
2 papryczki chili (np. bird's eye), posiekane
450 g pomidorów, wydrążonych, bez skórki,
1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz
łyżeczka świeżej mięty, posiekanej

Przygotowanie:

Starannie umyć kalmary, pokroić w krążki i razem z czółkami zalać sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.

W dużym rondlu, rozgrzać oliwę, wrzucić szalotkę i chili i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać pomidory, bulion oraz cynamon. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować, następnie przełożyć z powrotem do garnka. Doprawić solą i pieprzem.

Kalmary osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem i smażyć na duży ogniu przez 1-2 minuty.

Nalać zupę do miseczek, dodać kalmary, udekorować i podawać.

http://zasmakujswiata.pl/recipe/ostra-zupa-z-kalmarow/
http://camacho.pl Najzajebiściejszy sklep z ostrymi sosami i przyprawami. Słowem - kulinarny orgazm Chilihead'a :D
Avatar użytkownika
qielbux

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Images: 1
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 10:41
Lokalizacja: Wwa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

cron