Rybka z woka by Syndi

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Rybka z woka by Syndi

Postprzez Polishteam » 14 maja 2011, o 09:56

Rybka z woka
- filety z jakiejś flądrowatej (używałem limandy z tesko), może być też sola, (halibut - nie!) ok 1/3 kg pokroić w małe kawałki 2 x 2 cm. - ale jak chcesz typowo po chińsku to dawaj pangę ;
- ciasto: 2 białka albo całe jajko, trochę mąki kukurydzianej, łyżeczka curry, łyżka alkoholu, szczypta soli (nie ryby);
- kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć w woku na rozgrzanym głębokim oleju, a potem wyjąć i osuszyć na ręczniczku papierowym;
- sos: już w garnku zagotować 2 szklanki bulionu i dodać: kawałek posiekanego imbiru najlepiej wstępnie podsmażonego na tym oleju, gdzie będziesz smażył rybę (ew. imbiru w proszku), łyżeczkę cukru, łyżkę octu winnego lub ryżowego albo soku z cytryny i trochę rozrobionej z wodą mąki kukurydzianej żeby zgęstniał sos. Sos powinien być słodko-kwaśny (jeżeli nie jest to dopraw cukrem lub kwaśnym - ja najlepiej lubię tamaryndem)
- dodać rybkę (nie mieszać, bo ciasto zejdzie), zagotować;
- podawać na ciepło posypane zieloną pietruszką.
i już. smacznego!
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości