Skladniki:
-500g miesa mielonego
-1 cebula
-1 duza papryka np. scotch bonnet lub habanero(jak ktos robi dla tesciowej to polecam duzego 7pot'a)
-3-4 duze zabki czosnku
-2 jajka
-2 lyzki bulki tartej
-2 lyzki mielonego bird's eye lub cayenne
-1 lyzeczka przyprawy do chili con carne(papryka, chili, kmin rzymski)
-sos sojowy, worcester lub maggi
Na lyzce oleju smazymy drobno pokrojona cebula i papryke az uzyska ladny brazowy kolor, 30 sekund przed koncem dodajemy czosnek i przyprawe do chili. Do miesa dodajemy jajka i bulke tarta, dobrze mieszamy, dodajemy przyprawy i wczesniej podsmazona cebule i papryke. Formujemy klopsa(taki duzy kotlet mielony), posypujemy bulka tarta i pieczemy w piekarniku az klops bedzie gotowy(od godziny do 2 godzin) albo na patelni (+- 1 godzina na malym ogniu).