Siema, dawno nie pisałem, więc wrzucam moje jerky.
kupiłem 2,6kg wołowinki, akurat fajne promo było po 21zł/kg, chudziutka wołowinka, więc postanowiłem zrobić jerky.
Mieszanka do marynaty której użyłem poniżej.
200ml sosu sojowego
80ml whisky Grangestone
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki (mix wielu odmian)
1 porządna łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
3 szt wędzone jalapeno (około 1,5 łyżeczki) - papryka od Psyhola
Marynowałem w lodówce ok. 24h
Na zdjęciu pierwsza partia, tzn najszybciej wysuszone kawałki, jeszcze sporo się dosusza
W smaku spoko, słonawe, dobrze doprawione, ostre ale nie masakrycznie, tak, że nie psuje smaku i czuć całość. Wołowinka fajnie się żuje. Suszyłem do takiego stopnia, że jest delikatnie elastyczne, ale nie miękkie mocno, a zarazem suche lecz nie chrupiące.
Autor postu otrzymał pochwałę