Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 18 lip 2012, o 20:10

xlukaszox napisał(a):u mnie 40 zł kosztuje więc wątpie żeby taniej wyszło samemu zrobić z tymi wszystkimi marynatami przyprawami i innymi dodatkami ;)


Jak nigdy wcześniej nie jadłeś to warto kupić gotowe na próbę, żeby zobaczyć czy taki towar Ci podchodzi w ogóle. Natomiast nawet jeśli wołowe jest po 40 zł to i tak taniej wyjdzie robić niż kupować :) kupne wychodzą po 200zł za kg.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez xlukaszox » 18 lip 2012, o 20:14

A kto To je w kg :?: na allegro jest tanio ale zależy jeszcze jak ktoś zrobi bo ta suszona wołowina jest akurat dobra kiedyś jadłem w germany to nie do porównania ale za ta cene jest dobre :)
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez karlos » 18 lip 2012, o 21:27

Łukasz rób sam Jerka :)
Piotrek podał w temacie przepis! Jest bdb.
Ja się wstrzymuje do czasu aż Bhut jolokia da mi plony i sam również zrobie, bo wychodzi smacznie, nie to co kupne... ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez xlukaszox » 18 lip 2012, o 21:33

Dopiero jak naga Morich będzie dojrzała <thumright>
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez V3rtyX » 18 lip 2012, o 21:35

na scorchio jest jerky w 2 wersjach: z chipotlem i z bhutem
jak smakuje jerky?
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 25 lip 2012, o 21:07

V3rtyX napisał(a):na scorchio jest jerky w 2 wersjach: z chipotlem i z bhutem
jak smakuje jerky?


Jerky smakuje bardzo zacnie :D hehe, a tak serio to albo się zakochasz albo znienawidzisz. Wszystko zależy od tego jakie dają przyprawy. Samo mięso to coś w rodzaju chipsa - tylko że do żucia :P
Weź sobie na próbę z chipotlem, bo z bhutem może być za ostro i nie poczujesz smaku mięsa.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez tomek1491 » 9 paź 2014, o 17:56

Siema, dawno nie pisałem, więc wrzucam moje jerky.

kupiłem 2,6kg wołowinki, akurat fajne promo było po 21zł/kg, chudziutka wołowinka, więc postanowiłem zrobić jerky.
Mieszanka do marynaty której użyłem poniżej.
200ml sosu sojowego
80ml whisky Grangestone
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki (mix wielu odmian)
1 porządna łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
3 szt wędzone jalapeno (około 1,5 łyżeczki) - papryka od Psyhola :D
Marynowałem w lodówce ok. 24h
Na zdjęciu pierwsza partia, tzn najszybciej wysuszone kawałki, jeszcze sporo się dosusza
W smaku spoko, słonawe, dobrze doprawione, ostre ale nie masakrycznie, tak, że nie psuje smaku i czuć całość. Wołowinka fajnie się żuje. Suszyłem do takiego stopnia, że jest delikatnie elastyczne, ale nie miękkie mocno, a zarazem suche lecz nie chrupiące.
8011

Autor postu otrzymał pochwałę
Ostatnio edytowano 9 paź 2014, o 17:59 przez tomek1491, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Psyhe » 9 paź 2014, o 17:59

Napisz cos jak to dokladnie suszyles bo to bardzo istotne i sie przyda na pewno
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez tomek1491 » 9 paź 2014, o 18:00

Suszone w piekarniku, ponabijalem kawałki wołowiny na patyki od szaszłyków i zwiesiłem z rusztu, ustawiłem najmniejszy "gaz" i uchyliłem drzwiczki.
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 9 paź 2014, o 18:02

Super - wygląda tak jak wyglądać powinno, i z tego co piszesz smakuje też dobrze :) <thumright> dobra robota <thumright>
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości