Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez beerciik » 21 mar 2012, o 14:57

wątpię aby tak było że z tą wodą, jak jest zbyt dużo to po prostu.. się puszcza pawia. ; )
Avatar użytkownika
beerciik

VIP
ROZGADANY
 
Posty: 310
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:19
Lokalizacja: okolice Szczecina ;)
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Zwierzax » 21 mar 2012, o 15:51

A jak Ci się zbiera na żyganie to Cię brzuch nie boli ??
Avatar użytkownika
Zwierzax

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 63
Images: 16
Dołączył(a): 10 mar 2012, o 23:29
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 7 kwi 2012, o 20:26

Dobra, dosyć dywagacji czy będzie się rzygać, czy będzie brzuch boleć.

Kupujemy dobry kawałek mięsa, rzecz jasna - wołowego. Ja kupiłem udziec, ale najlepszy byłby rostbeft. Mięso powinno być chude, bez tłuszczu i ścięgien. Powinien być taki kawałek by dało się kroić wzdłuż włókien.
Mięcho kroimy na plastry o grubości ok. 3-5mm wzdłuż włókien.

Fotki mięsa i sposobu krojenia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do tego robimy marynatę.
Moja została zrobiona eksperymentalnie z:

Obrazek
Obrazek

Czyli jak widać:
- 200 ml sosu sojowego
- 1 małą cebulka pokrojona najdrobniej jak się da
- 1łyżeczka czosnku w proszki
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1,5 łyżeczki tabasco habanero
- 1 mała habanero pomarańczowa pokrojona bardzo drobno razem z pestkami
- 2 łyżki sosu BBQ Jerk - można go kupić w Kuchnie Świata.

W zasadzie powinno dać się jeszcze worcester i dym w płynie. Ani jednego ani drugiego nie miałem, więc nie dałem.

Po wymieszaniu wygląda tak:
Obrazek

Wrzucamy mięcho:
Obrazek

I całość do lodówy na noc:
Obrazek


Jutro rano wyciągnę i zacznę suszyć.
Suszenie zrobię w piecyku z termoobiegiem ustawionym na ok 40-50 stopni. Gdzieś czytałem, żeby ustawić 70 bo to zabije bakterie. Ale z tego co wiem to lepiej wolniej suszyć i dłużej. Ostatnim razem jak robiłem to suszyłem w 35 stopniach, kilka dni... zjadłem i żyję :)

Nie wiem co z tego wyjdzie, ale jak jutro ususzę to zapakuję do torebek szczelnych plastikowych i do lodówki. Po 2 tygodniach powinno być gotowe do jedzenia.

Enjoy!
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez karlos » 7 kwi 2012, o 22:57

wersja wideo ;)

kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 9 kwi 2012, o 14:52

OK ususzyłem :)

Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z ok. 1kg wyszło mi 250g suszonego mięcha. Kosztowo wychodzi 100 zł/kg, czyli połowę taniej niż w sklepie.

Jeśli chodzi o smak - fajny, lekko ostry. Natomiast przesolone wyszło :) Dlatego jak ktoś by się zdecydował robić marynatę z tego przepisu lepiej dać połowę sosy sojowego - czyli 100ml. Ja też trochę za długo marynowałem, bo noc i cały dzień. Myślę, że noc by wystarczyła.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez G_R » 9 kwi 2012, o 15:04

Piotrek_S napisał(a):Ja też trochę za długo marynowałem, bo noc i cały dzień. Myślę, że noc by wystarczyła.

Robiono doświadczenia nad marynowaniem mięsa. Okazało się, że marynata wnika w mięso na maksymalną głębokość po 15 min i długie marynowanie nic nie zmieni.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 9 kwi 2012, o 15:08

G_R napisał(a):Robiono doświadczenia nad marynowaniem mięsa. Okazało się, że marynata wnika w mięso na maksymalną głębokość po 15 min i długie marynowanie nic nie zmieni.


No proszę, czyli na bank za słone wyszło bo przelane sosem sojowym :)

A swoją drogą to ciekawe, bo ja to z doświadczenia wiem, że im dłużej tym walory smakowe lepsze :) Może to zależy czym się marynuje ?
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez G_R » 9 kwi 2012, o 15:09

Być może coś się dzieje z samym mięsem.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Psyhe » 9 kwi 2012, o 15:38

Jak się ususzyło ? bardzo jest suche czy zachowało trochę elastyczności
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1810
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 9 kwi 2012, o 15:40

Psyhe napisał(a):Jak się ususzyło ? bardzo jest suche czy zachowało trochę elastyczności


Te mniejsze - cieńsze - kawałki są bardzo suche, natomiast te grubsze mają trochę elastyczności.
Tak naprawdę to ciężko trafić w ten idealny moment kiedy nie są za suche ani za mokre :)
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości