Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Zwierzax » 13 kwi 2012, o 15:57

Wrócę do marynowania - nie chodzi o to, że 15 minut wystarczy by mięso zamarynować - 15 minut wystarczy jak marynata jest gotowa - czyli zrobiona dzień wcześniej i wszystkie smaki z przypraw przeszły do roztworu.
Dokładnie tak jak bigos na 3ci dzień najsmaczniejszy i sałatka na święta dopiero na kolejny dzień po zrobieniu.
Avatar użytkownika
Zwierzax

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 63
Images: 16
Dołączył(a): 10 mar 2012, o 23:29
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 4
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez karlos » 13 kwi 2012, o 18:56

Wracając do wołowiny to dzisiaj otrzymałem przesyłkę z beef jerky Pacific Gold original.
No i smakowo się troszkę zawiodłem, oczekiwałem bardziej skondensowanego smaku. Da się wyczuć słodki smak wraz z delikatną wędzonką i miejscami odrobinę pikantności.

Piotrek_S nie masz ochoty wymienić się 100g wołowinki :D ?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 13 kwi 2012, o 19:10

karlos napisał(a):Piotrek_S nie masz ochoty wymienić się 100g wołowinki :D ?


Jak najbardziej :)
Dogadamy na PM.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez karlos » 17 kwi 2012, o 18:24

Dzisiaj dostałem wołowinę od Piotrka i muszę przyznać, że bardzo przypadła mi do gustu. Jest zdecydowanie bardziej smaczna niż ta z USA.
Odznacza się dużą pikantnością, co z czasem jedzenia troszkę przysłania inne smaki, ale przepis na pewno wypróbuje u siebie.
Ogólnie nie trzeba zmniejszać proporcji sosu sojowego, bo Jerky po kilku dniach straciło na ostrości :)

Ogólnie zaje... przekąska do piwka! Polecam ten przepis co jest autorstwa Piotrek_S na Euro 2012 i nie tylko :P
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 17 kwi 2012, o 19:30

karlos napisał(a):Ogólnie nie trzeba zmniejszać proporcji sosu sojowego, bo Jerky po kilku dniach straciło na ostrości :)


Słoności ;) ostrość to chyba wzrosła nawet :P

A co do dużej ostrości - ona ma małe kawałki habanero poszatkowanej - więc jak się na taki trafi to potrafi punktowo przypalić język :) Można to zniwelować krojąc drobniej(chociaż podejrzewam, że drobniej się już nie da :) ) albo mixując paprykę.

Do piwka jest świetne - co racja to racja :D No i nie tuczy jak chipsy czy inne przekąski :D
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Justysia » 17 kwi 2012, o 19:37

jeśli chodzi o sos sojowy są dostępne sosy z mniejszą zawartością soli a smak ten sam. Taki staram się kupować do sushi. Wołowinka wyglada jak ta lala:)
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez karlos » 17 kwi 2012, o 19:43

Moje przejęzyczenie ;)
Nie jest jakoś mocno słona więc polecam podane proporcje!
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez xlukaszox » 18 lip 2012, o 19:36

Tutaj znalazłem nawet ciekawą oferte suszona wołowina doprawiana habanero <chili> 85g za 18,90 pln
http://www.sklep.wildwestjerky.pl/?11,h ... jerky-85g-
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez Piotrek_S » 18 lip 2012, o 19:42

xlukaszox napisał(a):Tutaj znalazłem nawet ciekawą oferte suszona wołowina doprawiana habanero <chili> 85g za 18,90 pln
http://www.sklep.wildwestjerky.pl/?11,h ... jerky-85g-


Za 30 zł kupisz kilogram dobrej wołowiny na jerky i ususzysz, z tego zostanie Ci 0,4-0,5 kg jerków :) I habanero też możesz dodać :)
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Jerky - suszona wołowina - wymiana doświadczeń

Postprzez xlukaszox » 18 lip 2012, o 19:52

u mnie 40 zł kosztuje więc wątpie żeby taniej wyszło samemu zrobić z tymi wszystkimi marynatami przyprawami i innymi dodatkami ;)
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości