Sos z żurawiny jest świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie do tej potrawy.
Składniki:
-1/2 szklanki żurawiny
-250g polędwicy wieprzowej
-1/2 cebuli
-3/4 szklanki bulionu
-zioła prowansalskie
-majeranek
-olej do smażenia
-sól
-pieprz
1Mięso pokroić na plasterki równej grubości i lekko rozbić tłuczkiem.
Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami prowansalskimi i majerankiem.Lekko podsmażyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem, na którym było smażone.
Piec przez 10 min.
2Przygotować sos żurawinowy: cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Następnie dodać bulion oraz żurawinę.Całość wymieszać i zagotować.
Przyprawić majerankiem i szczyptą ziół prowansalskich (jeżeli sos wyjdzie rzadki, można zagęścić go niewielką ilością mąki).
Mięso wyłożyć na talerz i polać gotowym sosem żurawinowym.Najlepiej podawać z ziemniakami i ulubiona surówką.