Ostry pasztet drobiowy

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Ostry pasztet drobiowy

Postprzez wędzony » 29 lut 2012, o 21:38

Jak lubicie drobiowe pasztety to mam dla was ostry przepis. Ostatnio zraziłem się do pasztetów kupowanych w sklepach. Co będę gadał, nadają się dla głodnego wojska lub harcerzy. Ogólnie uważam je za w miarę dobrze przyprawiony i zmielony syf. Kolega pracował miesiąc przy produkcji i jakoś po opowieściach przy piwie, zrezygnowałem z kupowania pasztetów.

Oto składniki
Przepis na pasztet

0,7 kg drobiowej wątroby
0,4 kg słoniny
pół bułki - namoczonej w wodzie
1 cebula – drobno pokrojona
sól, pieprz
surowa papryka chili – drobno posiekana, ile kto uzna - ja daję na ta ilość 4 strąki

Wątróbkę parzymy i dokładnie, kilkakrotnie mielimy na drobnych oczkach. Tak samo postępujemy ze słoniną, dodajemy przyprawy, bułkę, cebulę 1/4 papryki i wszystko dokładnie miksuję. Ma wyjść totalna papka. Papkę mieszam dokładnie z kawałkami papryki. Dopiero po tym przelewam całość masy do czystych słoików - 3/4 wysokości.
Słoje zakręcam i gotuję w mrugającej wodzie - 85-90 stopni minimum godzinę.
Avatar użytkownika
wędzony

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 21:43
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez Polishteam » 29 lut 2012, o 22:03

Jak możesz dodawaj zdjęcia, lepiej to wszystko wygląda :D
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez Shadow34 » 29 lut 2012, o 23:44

No i bardzo ładnie! Musze ten przepis osobiście przetestować, bo te pasztety sklepowe to syf jakich mało. Więcej E-... niż mięsa.
Avatar użytkownika
Shadow34

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 11:26
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez Oui » 29 lut 2012, o 23:48

wędzony napisał(a):i gotuję w mrugającej wodzie - 85-90 stopni minimum godzinę.


a co to takiego? :D skąd jesteś?
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez Psyhe » 29 lut 2012, o 23:51

Tak się mówi nie słyszałeś nigdy o tym ? To jest wtedy kiedy od dna lecą pęcherzyki powietrza tuż przed zagotowaniem ;)
Wtedy się mówi w gotować "mrugającej wodzie" :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez ely » 29 lut 2012, o 23:53

Też nie wiedziałam. Dzięki za wyjaśnienie;)
Avatar użytkownika
ely

NOWY
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2 lut 2012, o 21:54
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez wolek68 » 1 mar 2012, o 07:29

O mięsie zapomniałeś :lol: To przecież wątrobianka a nie psztet!
Ja robiłem pasztet według tego przepisu:

Składniki:

• 1 kg wieprzowiny
• 1 kg wołowiny
• 1/2 kg boczku lub podgardla
• 10 dkg wątróbki
• 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
• 2 ząbki czosnku
• kilka pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
• pokrojone oliwki
• 1/2 bułki pokrojonej w plastry
• 4 - 5 jajek
• sól, pieprz,chili
• gałka muszkatołowa
• słonina, pokrojona w cienkie plasterki
• bułka tarta


oraz przyprawy do zagotowania: 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:

•Przyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru.
•Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule i czosnek. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę . Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
•Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.Nastepnie dodać oliwki i pomidory. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
•Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
pasztet.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez Polishteam » 1 mar 2012, o 07:59

wolek jak wrzucasz przepis z jakiejś innej strony to dodawaj link przy przepisie :)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez monisia_666 » 1 mar 2012, o 08:33

No właśnie, wolek68 ma rację. Ja do swojego pasztetu z królika daję większość składników z Jego przepisu ( nie dodaję pomidorów i oliwek, no i oczywiście zamiast wołowiny i wieprzowiny jest króliczek- ale dorzucam podgardle i słoninę, bo za suchy by był).
Avatar użytkownika
monisia_666

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 130
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 18:04
Lokalizacja: Łódź
Highscores: 3
Papryki:

Re: Ostry pasztet drobiowy

Postprzez wolek68 » 1 mar 2012, o 08:45

To akurat jest z oliwkami i pomidorami bo bardzo lubie ale przeciez mozna sobie te dodatki zmienić na suszoną śliwke,żurawine lub z różnymi ziołami.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości