Bardzo smaczny i prosty przepis na niedzielny obiad
Składniki:
Na pulpety:
-Mięso mielone około 500g (ja zmieliłem wołowinę i kurczoka)
-jajko
- bułka tarta
- cebula
-sól, pieprz, papryka ostra
Na sos żurawinowy:
-1 szklanka żurawiny (może być świeża lub mrożona)
-0,5 szklanki wody
-0,5 szklanki cukru
- opcjonalnie cynamon
Na Purée:
-0,5kg gotowanych ziemniaków
-2 łyżki masła
-0,5 szklanki mleka
-sól, pieprz
-ząbek czosnku
Dodatkowo 1 torebka sosu pieczeniowego ciemnego (lub zrobić sos we własnym zakresie)
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy żurawinę. Gotujemy ale NIE MIESZAMY około 5minut, jeśli ma być gęstrzy sos, to można gotować jeszcze z 5 minut, następnie odkładamy do schłodzenia.
Mielimy mięso, następnie dodajemy jajko,pokrojoną cebulę lub zmieloną, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku i wyrabiamy .
Następnie formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej (mogą być nawet mniejsze).
Teraz mamy dwie opcje albo smażymy na oleju albo gotujemy w wodzie. To już zależy kto co lubi, ja smażę.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, gdy będą miękkie wylewamy wodę, gnieciemy tłuczkiem i czekamy chwilę aż odparują. Następne wrzucamy 2 łyżki masła stawiamy na małym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewamy mleko i powoli dolewamy aż do uzyskania gładkiego puree. Dodajemy trochę soli, pieprzu oraz zgnieciony czosnek, wszystko mieszamy.
Możemy także zrobić sos pieczeniowy ciemny, ja z uwagi na lenistwo użyłem gotowego z torebki.
Smacznego