pikantny currywurst

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

pikantny currywurst

Postprzez V3rtyX » 30 sty 2012, o 19:08

Skladniki:
-ulubiona polska kielbasa
-cebula
-pieczarki
-curry(ja uzywam curry madras)
-ketchup
-MDI(lub inny sos ale polecam z MDI) dla poczatkujacych moze byc pasta chipotles
-cukier

Na patelni smazymy pokrojona na kawalki kielbase(jezeli ma malo tluszczu to dodajemy lyzke oleju), jak kielbase nabierze ladnego koloru dodajemy cebule i smazymy przez kilka minut az cebula nabierze ladnego zlotego koloru, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smazyny 2-3 minuty, posypujemy lyzeczka curry, dodajemy pol lyzeczki cukru, ketchup i pol lyzeczki MDI. Wszystko dobrze mieszamy i gotujemy jakies 30 sekund. Gotowe.

Currywursta mozna jesc z frytkami, smazonymi/pieczonymi ziemniakami lub chlebem.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: pikantny currywurst

Postprzez Sargento Garcia » 1 lut 2012, o 18:01

Do mnie przemówił przepis podany przez Lunetyka

Tradycyjnie Currywurst to zwykła kiełbasa na gorąco (smażona/pieczona), przesadnie posypana curry i ociekająca ketchup'em.

Poniżej przedstawiam moją wersję, owego niemieckiego "przysmaku":
Potrzebne będą:
-15cm kawałek ulubionej kiełbasy
-Pół szklanki krojonych pomidorów
-Pół (lub więcej) łyżeczki Curry
-Pół łyżeczki cukru
-Stołowa łyżka ketchup'u
-Sosik do podrasowania ;D

A więc:
Kiełbasę kroimy na grube plasterki,
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu, kiełbaska ładnie się wytopi),
Podsmażamy pod przykryciem, sprawdzając co jakiś czas aż się ładnie zrumieni,
Obrazek

Gdy się zrumieni, dodajemy pomidory, ketchup, cukier oraz curry i dusimy przez około 3-5 minuty
Obrazek

Doprawiamy sosem, mieszamy i ładnie podajemy :)
Obrazek

Najlepiej smakuje posypane startym serem i prażoną cebulką.
Z frytkami też ujdzie.


Niby nic nadzwyczajnego, ale smakuje naprawdę fajnie i plusem jest to, że się szybko robi, sam jadam często na śniadanie. Ładnie się komponuje z MDI (i innymi z rodziny BBQ) oraz MA.

I tyle.
Smacznego! ;)
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: pikantny currywurst

Postprzez karlos » 1 lut 2012, o 18:27

Wszystko pięknie, ale jest jedna wada obu przepisów. Kiełbaska nie jest chrupiąca :P

Ja zawsze kiełbachę podsmażam, a później polewam podrasowanych keczupem (na talerzu). Smakuje wybornie. Idę sobie zrobić...
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez V3rtyX » 1 lut 2012, o 18:28

no przeciez napisalem, ze trzeba najpierw usmazyc kielbase
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez karlos » 1 lut 2012, o 18:32

Vertex ale ty two wszystko mieszasz na patelni, później krótko trzymasz jeszcze na ogniu. Lepiej jest polać usmażoną kiełbasę sosem na talerzu. Ale to dla wybrednych takich jak ja :)


Relax, niech każdy spróbuje zrobić na oba sposoby.
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez V3rtyX » 1 lut 2012, o 18:35

Chodzi o to aby sos byl goracy. Kielbasa nie jest przez to mniej chrupiaca :D
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez hanka » 1 lut 2012, o 22:42

SG, jak zrobiłeś takie śmieszne jajko? (to co leży pod pietruszką to jajko, nie?)
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez V3rtyX » 1 lut 2012, o 22:53

IMO to majonez
ale jezeli chcesz uzyskac takie jajko to musisz wrzucic surowe jajko do gotujacej sie wody i szybko mieszac. to tzw jajka w koszulkach
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez Psyhe » 2 lut 2012, o 11:19

Moja wyobraźnia mi mówi że jakbym wrzucił jajko do gotującej się wody i szybko zaczął mieszać to raczej by ono nie wyglądało tak jak na talerzu
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: pikantny currywurst

Postprzez sic » 2 lut 2012, o 11:27

Psyhe napisał(a):Moja wyobraźnia mi mówi że jakbym wrzucił jajko do gotującej się wody i szybko zaczął mieszać to raczej by ono nie wyglądało tak jak na talerzu

hahahaha moja mi podpowiada że jak wrzucisz jajko do wrzącej wody i zaczniesz szybko mieszać to sie ładny "pasztet" zrobi ;)

a swoją drogą to na talerzu też mi wygląda na jajucho, ja kiedys takie robilem jak mialem foremki do jajek i normalnie na patelni, idealne okragle wychodzily ;)
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości