Quesadilla po domowemu :]

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Psyhe » 23 sty 2012, o 14:45

Przepis na tortillę nie jest mój więc zamieszam link:

http://www.gotujmy.pl/tortilla---przepi ... 31007.html

Nic odkrywczego , jednak wole takie niż sklepowe gumy ;)
Robię z połowy składników bo mi wychodzą wtedy dwa placki
Obrazek
Obrazek

Pora na nadzienie

Obrazek

Jest to taka zwykła "salsa" warzywna

Drobno posiekany pomidor , cebulka ,ogórek konserwowy ,Bell czerwony
Kiedyś dodawałem swoje papryki mrożone ewentualnie marynowane
Teraz jednak daję łyżkę keczupu po tunningu i jest OK :)
Można pokropić sokiem z cytryny

Kurcok

Obrazek



Pokrojoną pierś marynuję w odrobinie sosu sojowego trochę suszu z chilli ,pieprz , oliwa ewentualnie olej
Dodaję czasem czosnek drobno posiekany i przyprawę do kurczaka (taka z torebki)

Kurczaka robię zawsze dzień wcześniej bo jest wtedy naprawdę dobrze zamarynowany i mięciutki po upieczeniu

Pora na złożenie całości
Tortillę smaruję swoim sosem jest to akurat Habanerowo , pomarańczowo pomidorowy sos z przyprawami
Ale tutaj akurat dowolnie co tam macie , pewnie i z pikantnym Kotlinem też by uszło :)

Obrazek

Dalej nakładam połowę salsy

Obrazek

Upieczony kurczak

Obrazek

Na kurczaka resztę salsy i na całość daję ser żółty

Obrazek

Przykrywam z góry i do rozgrzanego piekarnika tak aby całość była krucha ,gorąca a ser się ładnie roztopił

Kroimy jemy :D

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Sargento Garcia » 23 sty 2012, o 14:48

Oblizałem monitor z każdej strony :roll:
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Robcyk » 23 sty 2012, o 14:50

Pysznie to wygląda i na pewno też tak smakuje. Długo pieczesz tego kuraka?
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Psyhe » 23 sty 2012, o 14:54

Sargento Garcia napisał(a):Oblizałem monitor z każdej strony :roll:


Dobrze że zdjęcia się podobają bo akurat mam takiego starego Samsunga 4 MegaPixele i wychodzi 1 dobre zdjęcie na 10 ;)

Robcyk napisał(a):Pysznie to wygląda i na pewno też tak smakuje. Długo pieczesz tego kuraka?


Nie wiem ile to minut , tak aby był złocisto rumiany
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Sargento Garcia » 23 sty 2012, o 15:11

Zastanawiałem się własnie co zmajstrować na sobotni obiad i już chyba wiem co to będzie :D
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Sargento Garcia » 29 sty 2012, o 21:46

Nooo i przetestowałem. Na szczęście byłem sam w domu podczas robienia tortilli bo... wyszła mi tak "super" że całe ciasto poszło do koszalina :oops:
Na szczęście w pobliżu mam dobrze zaopatrzony sklep, więc nie było lipy jak pani żona wróciła do domu.

Zacznę jednak po kolei:
Zamarynowałem kurze cycki w oliwie z oliwek, Pain Is Good Honey Cayenne Hot Sauce i kilku kroplach VV. Po 3h w lodówce wywaliłem wszystko na patelnię i smażyłem aż prawie cały "sos" wyparował.
Obrazek

W skład wsadu warzywnego wszedł: ogórek konserwowy, pomidor, oliwki czarne i ser camembert
Obrazek

Dalej to już nie ma co pisać: trzymałem się wytycznych przepisu Psyhe.
No może jedynym odstępstwem było danie sera tartego (mozarella) na na spód i wierzch wsadu, co spowodowało że obie tortille połączyły się z farszem i nie latały po talerzu podczas krojenia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed podaniem posmarowałem wierzch mieszanką Lynchburg Tennessee Whiskey Extra Hot BBQ Sauce i Blair's z Tequillą

Wyszło super, smakowało wyśmienicie.
Bardzo sycące danie, odpadłem od koryta po dwóch polówkach (żona zjadła jedną i stwierdziła że dalsze jedzenie ociera się o łakomstwo)
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Psyhe » 30 sty 2012, o 10:27

Sargento Garcia napisał(a):Bardzo sycące danie, odpadłem od koryta po dwóch polówkach (żona zjadła jedną i stwierdziła że dalsze jedzenie ociera się o łakomstwo)


Oj jest , często robiąc na kolacje zostaje mi na śniadanie :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Syndi » 11 lut 2012, o 15:08

a ja miałem problem ze zrobieniem tortilli z mąki kukurydzianej. Wyszło smaczne + ale placki grube na 4 mm i nieelastyczne, kruche bardzo...
Que.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Quesadilla po domowemu :]

Postprzez Syndi » 13 lut 2012, o 20:46

No i tym razem, po konsultacjach z V... wyszło:
1,5 szklanki maki kukurydzianej,
1 szklanka maki pszennej,
1 łyżeczka smalcu,
1 łyżeczka soli,
woda (nie wie ile, ja daję tyle ile potrzeba)

Ciasto tym razem było bardzo elastyczne, wałkowałem na desce posypanej mąką i smażyłem na suchej patelni teflonowej.
Placki elastyczne nawet jak jeszcze do końca nie wystygną (na zdj. trzymam placek o temp. ok 50st.)
t2.JPG

t1.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości