Papryczki nadziewane serem w oleju

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Psyhe » 24 paź 2014, o 21:49

Ser nie został do końca sparzony i od niego zaczeło sie psuć
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Samael071 » 28 gru 2014, o 01:30

Wlasnie skonczylem, wyszlo 3 sloiczki. Dodatkowo dodalem bazylie i nie solilem. Lewa reka piecze jak cholera :D <chili> :mrgreen: <thumright>
Avatar użytkownika
Samael071

ŚWIEŻAK
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 gru 2013, o 16:37
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Kali » 13 wrz 2017, o 21:22

warto się bawić z nadziewaniem czy nie?
bo nie mogę się zdecydować czy czereśniowe marynować czy nadziewać
temat umarł 3 lata temu i nikt nie napisał czy gra warta świeczki
chciałbym aby chwile wytrzymały w piwnicy, a nie jeść od razu po paru dniach.
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez mih000 » 14 wrz 2017, o 10:59

jeśli pytasz o trwałość to ja nadziewane serem feta jadłem po roku i wszystko było ok.
Avatar użytkownika
mih000

CHILIHEAD
 
Posty: 986
Images: 238
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 38
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Kali » 14 wrz 2017, o 11:12

nadziewałeś samą fetą
oliwa czy olej?
pasteryzowane czy nie :)

przepatrzyłem wstecz
papryki blanszowałeś, nadziewałeś samą fetą, i nie pasteryzowałeś
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez solymr » 20 wrz 2017, o 22:16

dzisiejszy wyrób za kilka dni przekonam się jak smakują
Spoiler:
Avatar użytkownika
solymr

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 536
Images: 201
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 11:38
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 18
Papryki: 7 pot Katie White F2,7 Pot Primo,Dorset Naga,Scotch Brain,Orange Bleeder

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Dziunia87 » 14 wrz 2018, o 17:39

Hejka!

Odświeżam wątek, bo chcę w weekend zrobić nadziewane serkiem Jalapeno od Naszego Sierry :-)

Co prawda powtórzę pytania, które w tym wątku już się pojawiły, ale może macie jakieś nowe porady i wskazówki w tym temacie:

Największym problemem w domowym antipasti widzę, że jest psucie się tych przetworów (psucie smaku lub fermentowanie)...
1. Zatem jakiego sera i oliwy/oleju najlepiej użyć, aby jak najdłużej dały się przechowywać?
2. Tylko zalać gorącym olejem czy jednak potem też pasteryzować? Czy może zalać zimnym i zapasteryzować?
3. Obgotować krótko papryki czy tylko zlać wrzątkiem?

Będę bardzo wdzięczna za podanie sprawdzonego przez Was już przepisu :-)

Dzięki!!! :-D
Avatar użytkownika
Dziunia87

ROZGADANY
 
Posty: 386
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:08
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 14
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Polishteam » 18 wrz 2018, o 20:36

Wszystko zależy jak chcesz przechowywać.
Ja metodą prób i błędów, podgrzewałem oliwę/olej do 90 stopni i tak zalewałem papryki, potem przechowywałem w lodówce. Zrezygnowałem również z twarogu, tylko serek feta. Dodatkowo dodałem witaminę C jako przeciwutlenicz, ale to wszystko zależy ile i jak długo chcesz to przechowywać. Pasteryzacja powinna pomóc ale przy serze twarogowym może się zważyć i niestety nie będzie to dobrze smakować. Wiem, że Wolek robił podobne wyroby i wszystko było git. Ja niestety jakoś to oleju w warunkach domowych nie mam przekonania, dlatego trzymam w lodówce, minus tego, że olej mętnieje.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1176
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Turtle » 18 wrz 2018, o 20:55

Ja surowe z fetą, przyprawami i .granulowanym. czosnkiem zalewam gorącym olejem i obracam dnem do góry. Czasem wytraci się serwatka? (widać jej warstwę na dnie po ostygnięciu) ale spokojnie rok taki słoik w temp pokojowej mi wytrzymuje, a po zjedzeniu zostaje świetna aromatyzowana oliwa do sałatek/smażenia.

Btw. I`m back :D

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 454
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Papryczki nadziewane serem w oleju

Postprzez Dziunia87 » 20 wrz 2018, o 22:55

Panowie! Dziękuję za cenne porady <thumright>

Papryczki zlałam wrzątkiem, nadzialam samą fetą z pieprzem, oregano, majerankiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
Nadziane papryki wsadziłam do słoików i zalałam podgrzanym "na oko" do 90 st. olejem słonecznikowym, zakręciłam, obróciłam do góry dnem i całość zostawiłam przykryte do rana ręcznikiem.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Dam znać za jakiś czas. (a zdjęcie postaram się dodać na dniach).
Avatar użytkownika
Dziunia87

ROZGADANY
 
Posty: 386
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:08
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 14
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości