Strona 1 z 1

Aji Amarillo

PostNapisane: 14 paź 2011, o 18:54
przez V3rtyX
Obrazek
Nazwa: Aji Amarillo (Peruvian Yellow Chile Pepper)
Gatunek: capsicum baccatum
Skala ostrości 1-10: 7 (+-40 000 SHU)
Kraj pochodzenia: Peru, Ameryka południowa
Wielkość owoców: >12cm
Kolorystyka: zielony->żółty->pomarańczowy
Wysokość krzaka: 1m

Aji amarillo jest bardzo często używana w Peru i Boliwii. Ta odmiana c.baccatum ma owocowy aromat i bardzo przyjemną ostrość. Idealnie nadaje się do suszenia i do sosów. Niestety długo się wybarwia->długi sezon.


Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Niekoniecznie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Ciut za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak

Re: Aji Amarillo

PostNapisane: 15 paź 2011, o 09:29
przez Syndi
Dodam jeszcze że Amarillo oznacza żółty, i w takim stanie ta papryka jest z reguły używana w kuchni, natomiast kolor pomarańczowy uzyskuje jako w pełni dojrzała. Powodem tego jest m.in długi czas dojrzewania:
- średni cykl wzrostu po wysadzeniu rozsady - 120 dni;