Aji Amarillo

Odmiany należące do Capsicum baccatum

Aji Amarillo

Postprzez V3rtyX » 14 paź 2011, o 18:54

Obrazek
Nazwa: Aji Amarillo (Peruvian Yellow Chile Pepper)
Gatunek: capsicum baccatum
Skala ostrości 1-10: 7 (+-40 000 SHU)
Kraj pochodzenia: Peru, Ameryka południowa
Wielkość owoców: >12cm
Kolorystyka: zielony->żółty->pomarańczowy
Wysokość krzaka: 1m

Aji amarillo jest bardzo często używana w Peru i Boliwii. Ta odmiana c.baccatum ma owocowy aromat i bardzo przyjemną ostrość. Idealnie nadaje się do suszenia i do sosów. Niestety długo się wybarwia->długi sezon.


Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Niekoniecznie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Ciut za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Aji Amarillo

Postprzez Syndi » 15 paź 2011, o 09:29

Dodam jeszcze że Amarillo oznacza żółty, i w takim stanie ta papryka jest z reguły używana w kuchni, natomiast kolor pomarańczowy uzyskuje jako w pełni dojrzała. Powodem tego jest m.in długi czas dojrzewania:
- średni cykl wzrostu po wysadzeniu rozsady - 120 dni;
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Capsicum baccatum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron