przez V3rtyX » 14 paź 2011, o 18:54
Nazwa: Aji Amarillo (Peruvian Yellow Chile Pepper)
Gatunek: capsicum baccatum
Skala ostrości 1-10: 7 (+-40 000 SHU)
Kraj pochodzenia: Peru, Ameryka południowa
Wielkość owoców: >12cm
Kolorystyka: zielony->żółty->pomarańczowy
Wysokość krzaka: 1m
Aji amarillo jest bardzo często używana w Peru i Boliwii. Ta odmiana c.baccatum ma owocowy aromat i bardzo przyjemną ostrość. Idealnie nadaje się do suszenia i do sosów. Niestety długo się wybarwia->długi sezon. Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Niekoniecznie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Ciut za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.