Strona 1 z 1

Ubatuba Cambuci

PostNapisane: 11 lip 2014, o 10:04
przez Syndi
Nazwa: Ubatuba Cambuci
Gatunek: c. baccatum
Skala ostrości: 0-4 ostre są tylko błony blisko petsek
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa
Wielkość owoców: śr. 6-10 cm,
Kolorystyka: zielona do czerwonej, z reguły wybarwia się "od dołu" owocu;
Wysokość krzaka: 90 - 120 cm
Informacje:
- skórka matowa, kształt dzwonkowy z 3-ma lub 4-ma skrzydełkami;
- ostrość prawie niewyczuwalna, jednak błony przy pestkach mogą zaskoczyć;
- smak owocowo-korzenny, słodki - (urzekła mnie ta odmiana) ;)

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - Raczej nie
SOSY/SALSY - Raczej nie
NA SUROWO - Tak!
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
uc_flow.png

uc_yF.png

Obrazek

Re: Ubatuba Cambuci

PostNapisane: 11 lip 2014, o 10:06
przez Kali
czyli to taki bishop crown prawie nie ostry :?

Re: Ubatuba Cambuci

PostNapisane: 4 lis 2015, o 23:29
przez Dziunia87
Czy to jest znany pod inną nazwą Zvonek lub Bishop's Crown?

Re: Ubatuba Cambuci

PostNapisane: 4 lis 2015, o 23:44
przez Fallen
To jest inny gatunek:-)

Re: Ubatuba Cambuci

PostNapisane: 5 lis 2015, o 17:34
przez Syndi
Dziunia87 napisał(a):Czy to jest znany pod inną nazwą Zvonek lub Bishop's Crown?

nie, to inna odmiana.
Różni się od bishopa wysokością, jest niższa ale szersza, a zwonek (przynajmniej te co widziałem) jest mniejszy, ostrzejszy i gorszy w smaku.