Strona 1 z 1

Aji Cito

PostNapisane: 15 sie 2013, o 10:15
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Aji Cito
Gatunek: c. baccatum
Skala ostrości 1-10: 8 (ok. 60 tys. - 80 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Peru
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm
Kolorystyka: zielona do żółtopomarańczowej
Wysokość krzaka: ok. 100 cm
Średni czas wzrostu: 90 dni

Pozostałe informacje:
- dojrzałe owoce łatwo pomylić z Aji Amarillo, gdyż maja taką samą barwę, jednak Cito wybarwiają się od razu z zielonego na barwę żółtopomarańczową, zaś Amarillo przechodzi jeszcze przez fazę bladożółtą - jak na fotce poniżej;
amarillo&cito.JPG

- "cito" oznacza "mały" - mimo tego potrafi mieć większe owoce od Lemon Drop i Aji Amarillo;
- kiedyś uznawana była za najostrzejszego przedstawiciela c.baccatum, może osiągnąć do 100 tys. SHU - źródło New Mexico State University (NMSU), ale moje moje oceniam na 60 tys.- zreszta teraz są duuuużo ostrzejsze odmiany c.baccatum (edit XI'2015)
- smak świeży wytrawny, podobny do Lemon Drop, ale bez cytrusowej nuty;
- kwiatki mają zielonożółte przebarwienia (Lemon Drop ma jasno-zielone);
- owoce na początku rosną "do góry" a następnie opadają i zwisają w dół na cienkich długich ogonkach;
- ścianki owocu cienkie (ok 0,5-0,8mm) i kruche, ale nie aż tak jak "lemonki", a same owoce raczej gładkie, czasami z niewielką ilością stożkowatych zgrubień;
- wdzięczna roślinka, plenna i łatwa w uprawie;
- owoce sprawdzają się w konsumpcji bezpośrednio na kanapkę, ale można też użyć ich do sosów, zup, marynowania i suszenia.

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Mogą być;
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Ciut za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
mimo tego, że porównywałem z Lemon Drop, to raczej trudno pomylić te odmiany nawet z zamkniętymi oczami;)

Re: Aji Cito

PostNapisane: 15 sie 2013, o 18:56
przez sic
Dobra odmiana, i fakt plenna i łatwa w uprawie bo pomijając foliaka to w domowych warunkach mi owocować zaczęła sadzonka( którą "olałem") w doniczce wielkości kubka po jogurcie...

- co do ostrości, to moim zdaniem jest lekka - identyczna jak lemon drop i ta sama skala co de arbol z annuumów.
- uważam że w smaku jest bardzo podobna do lemona, i czuć lekki posmak cytrusowy - nie tak jak w lemonach ale czuć!
- owoce są bardziej pomarańczowe i mniej pomarszczone w stosunku do lemona


Tak jak syndi napisał, idealna w do konsumpcji na kanapkach, tostach, pizzy czy innych potrawach w postaci po prostu "pokrojonej" ;)

może to zdj słabo przedstawia, ale tu na jednym talerzu leżą i lemony i cito, wydaje mi się że dla kogoś kto nie jadł tych odmian i nie miał z nimi do czynienia mogą być jednak trochę mylące

Obrazek

Re: Aji Cito

PostNapisane: 15 sie 2013, o 18:59
przez Syndi
No to dodam swoją fotkę: Z lewej 2 szt Lemon Drop (Aji Lemon) z prawej Aji Cito.
Obrazek
Oraz dwie Aji Cito - ta większa od kumpla z foliaka i ta mniejsza moja balkonowa - obie z moich sadzonek. Tu widać jak mikroklimat foliaka pozytywnie wpływa na rośliny.
ACito_Out.JPG

Re: Aji Cito

PostNapisane: 15 sie 2013, o 19:16
przez sic
No to zdj jest bardziej miarodajne ;) i widać różnice, ja wrzuciłem takie jakie miałem... ale i tak uważam że dla jakiegoś początkującego chiliheada który nie miał do czynienia z tymi odmianami, rozróżnienie po owocach np w sklepie czy na jakimś targu może być trudne. Lemonki też sie czasami zdarzają mocno żółte a nawet pomarańczowe lekko, niż blado żółte... ale w smaku jest kolosalna różnica

Re: Aji Cito

PostNapisane: 16 sie 2013, o 13:22
przez G-1
Miałem zarówno Cito i Lemon Dropa. Muszę przyznać że Cito wyraźnie ostrzejsze, posmak cytrusowy dalej ma wyczuwalny, i tak samo jak Lemon Drop owoce są najlepsze świeże. Chociaż zrobiłem też i puder z powodu sporej ilości papryk i do zaostrzania też się nadaje. ;)