Strona 1 z 1

CAPSICUM BACCATUM - Informacje ogólne

PostNapisane: 24 cze 2012, o 22:26
przez Syndi
Na początek należy zaznaczyć, że wszelkie podziały i klasyfikacje są domeną ludzką. Przyroda ewoluuje bez narzuconych "ludzkich" sztywnych podziałów. Ponadto często zdarza się, że starsze podziały się dewaluują po pewnym czasie, dlatego należy podejść do tego artykułu z pewną rezerwą.
Artykuł na podstawie informacji zawartych w Internecie, wsparty własnymi doświadczeniami.

Capsicum baccatum (papryka jagodowa) – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych.
Pochodzi z tropikalnych obszarów północnego zachodu Ameryki Południowej. Jest odporna na lekkie przymrozki.

Systematyka:
Domena: eukarionty
Królestwo: rośliny (Plantae)
- rośliny naczyniowe
- Euphyllophyta
- rośliny nasienne
Klasa: okrytonasienne
- astrowe (Asterids)
Rząd: psiankowce (Solanales)
Rodzina: psiankowate (Solanaceae)
Rodzaj: papryka Capsicum
Gatunek: Capsicum Baccatum

baccatum.PNG


Pokrój
Jako roślina jednoroczna osiąga wysokość 80-110 cm, ale niektóre odmiany potrafią urosnąć nawet 2 m. Jest bardziej rozkrzewiona niż pozostali przedstawiciele
Liście
O kształcie od lancetowatego do jajowatego, ostro zakończone, gładkie, lekko owłosione od spodu.
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo lub w grupach po 2-4 z kątów liści. Mają dzwonkowaty kielich z 5-6 (rzadziej 7 i 8) krótkimi ząbkami, białą, kolistą koronę kwiatową z żółtymi lub jasnozielonymi plamkami w gardzieli. Wewnątrz korony 1 słupek, 5 lub 6 pręcików z żółtymi pylnikami i 5 lub 6 prątniczków.
batt_Fl0.png

Uprawa
Roślina wytrzymała, toleruje pH w zakresie 4,3 do 8,3 oraz przymrozki nawet do -5 st. C. Jednakże do prawidłowej wegetacji wymaga nasłonecznionego stanowiska i żyznej, przepuszczalnej gleby, wtedy łatwo zawiązuje owoce.

Zastosowanie
Popularna odmiana szczególnie w kuchni peruwiańskiej (stąd wiele c.baccatum mają nazwę rozpoczynającą się od "Aji"). Ze względu na swój korzenny aromat różni się w smaku od innych capsicum. Ścianki odmian Amarillo, Lemon, Cito, itp. są cienkie - o twardości, kruchości i subtelnym zapachu strąka świeżego zielonego groszku.

proszę o rozwijanie wątku i umieszczanie własnych spostrzeżeń, które będę sukcesywnie wplatać w powyższy tekst.