Strona 1 z 1

Habanero Chocolate

PostNapisane: 27 wrz 2011, o 20:07
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Habanero Chocolate (Brown Habanero, Congo black)

Gatunek: c. chinense

Skala ostrości 1-10: 10+ (jedna z ostrzejszych habanerowatych do 450tys. SHU)

Kraj pochodzenia: Jamajka

Wielkość owoców: 4-5 cm

Kolorystyka: dojrzałe koloru brązowego (czekoladowego)

Wysokość krzaka: do 90 cm

Informacje:
- blisko spokrewnione ze Scotch Bonnet, odmiany pokrewne to:
* Jamaican hot Chocotate;
* Black Cayman - która jest trochę mniej ostra i pochodzi z Kajmanów
- owoce tej papryki używane są do "Jamaican Jerk Sauce"
ChocoH_EC.png

Large
ChocoHWol_EC.png

i mutanty wyhodowane przez wolka68 <thumright> :D
ChocoHMut_EC.png

Re: Chocolate Habanero

PostNapisane: 27 wrz 2011, o 20:52
przez aldorn
To jak to jest z tym ciemnym Habanero? Na tej stronie:
http://www.thechileman.org/results.php? ... mit=Search
Jest i czekoladowe i brązowe, a tu w nawiasie że niby to jeden gatunek, gdzie błąd?

Re: Chocolate Habanero

PostNapisane: 27 wrz 2011, o 20:56
przez Syndi
Aldorn, z paprykami jest często tak, że wystarczy - że ta sama odmiana jest hodowana w innej części świata (na innej glebie, innej wysokości czy z innym nasłonecznieniem) - i już ma inną nazwę. Niemniej - być może jest to odmiana pokrewna.
tu też masz kilka odmian pokrewnych:
http://www.chileplants.com/search.asp?C ... hButton=Go

Re: Chocolate Habanero

PostNapisane: 27 wrz 2011, o 21:02
przez V3rtyX
Syndi napisał(a):Aldorn, z paprykami jest często tak, że wystarczy - że ta sama odmiana jest hodowana w innej części świata (na innej glebie, innej wysokości czy z innym nasłonecznieniem) - i już ma inną nazwę. Niemniej - być może jest to odmiana pokrewna.


Dobrym przykladem jest Dorset Naga. Jest to Naga Morich uprawiana w Dorset(UK). Klimat tego regionu doprowadzil do powstania oddzielnej odmiany. Niestety wiekszosc hodowcow ignoruje wplyw klimatu na rozwoj paprki.
Cytat z wiki odnosnie SHU Bhut Jolokii:
Kod: Zaznacz cały
The effect of climate on the Scoville rating of Bhut Jolokia peppers is dramatic. A 2005 study comparing percentage availability of capsaicin and dihydrocapsaicin in Bhut Jolokia peppers grown in Tezpur (Assam) and Gwalior (Madhya Pradesh), India showed that the heat of the pepper is decreased by over 50% in Gwalior's more arid climate.[24] Elsewhere in India, scientists at Manipur University measured Bhut Jolokia's average Scoville rating by HPLC at only 329,100 SHU.

Re: Habanero Chocolate

PostNapisane: 17 lut 2012, o 21:08
przez V3rtyX