Strona 1 z 1

Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 13:07
przez Syndi
Nazwa: Bhut Jolokia Yellow
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (400-800 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Indie
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki zielone do żółtych
Wysokość krzaka: 80 - 120 cm
Średni cykl wzrostu: ok 120 dni
Informacje:
- odmiana jest naturalnym wariantem Bhuta (tzn. nie jest krzyżówką wyodrębnioną przez seedbanki lub hodowców);
- łagodniejsza od czerwonej i czekoladowej odmiany;
- posiada nieco grubsze i bardziej kruche ścianki;
- zapach i smak przypominają nieco Fatalii, ale w mojej opinii jest smaczniejsza zarówno od typowego Bhuta, jak też od Fatalii, nie przytłacza dużą ilością "bejcy", na początku słodka, owocowa - za chwilę uderza ostrość (bez chemicznych nut!);
- odmiana za swoje walory smakowe godna polecenia.
BJ_Y.JPG

027 s.JPG

027 bj y.JPG

podziękowania dla sierra38 za udostępnienie papryk

Re: Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 29 sty 2015, o 15:18
przez ostry
:) Rzeczywiście. Jadłem czerwonego, brązowego i żółtego, no i ten ostatni najbardziej mi spasił. Ostrość trochę mniejsza od pozostałych.

Re: Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 13 sty 2018, o 18:04
przez RoKa
Dziekuję za posta. Szukałem informacji na temat smaku w sieci, a tu proszę- wszystko podane jak na przysłowiowej tacy:)

Re: Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 4 kwi 2018, o 11:40
przez Igichatsu
Ile dni mniej wiecej kiełkują nasiona tego gatunku?

Re: Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 5 kwi 2018, o 18:18
przez mkosicki
Mi w zeszłym roku kiełkowała mniej więcej jak wszystkie chińczyki - w ziemi po tygodniu były pierwsze kiełki, po dwóch prawie wszystkie się pokazały. Przy czym ja kiełkowałem w temperaturze około 20 stopni, przy wyższej wschodzą zazwyczaj szybciej.

Re: Bhut Jolokia Yellow

PostNapisane: 6 kwi 2018, o 08:32
przez Igichatsu
A to ok, dzięki za odp. Bałem się że coś za szybko wykiełkowały, bo po tygodniu :-)