Strona 1 z 1

JAFSH

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 11:39
przez Syndi
Nazwa: JAFSH lub JAFSH Black (skrót od: Just Another Fucking SuperHot)
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (brak badań nad określeniem SHU)
Kraj pochodzenia: krzyżówka c.chinense (ale dokładnie nie podają konkretnych odmian)
Wielkość owoców: dł. 3-5 cm, śr. 2-3 cm
Kolorystyka: strąki zielone do ciemnobrązowych
Wysokość krzaka: 80-120 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- odmiana wyodrębniona w 2013 r. mająca na celu osiągnięcie superhota o dużej plenności bez "chemicznych" aromatów;
- na razie jest jeszcze nie do końca stabilna, więc możliwe są zróżnicowania w kształcie owoców;
- "SLP" czyli "Semillas La Palma" - opracował i upowszechnił te odmianę (podobnie jak Bhutlah'a);
- zapach delikatny, smak śladowy, obojętny z wyraźnymi nutami "bejcy" - dominuje ostrość, która wyczuwalna jest bardzo szybko;
- istnieje też czerwona, mniej popularna, odmiana JAFSH Red.
005 JASFH.JPG

P1010081.JPG

005 a.JPG

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - chyba tylko dla odważnych
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - ewentualnie do chilitestów
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Nie polecam


Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców

Re: JAFSH

PostNapisane: 29 sty 2015, o 15:35
przez ostry
<chili> Pierwsze zdjęcie od góry przypomina mi niektóre 7 Pod Douglah. A czy ostrość i smak też podobna?

Re: JAFSH

PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:53
przez Syndi
ostry napisał(a):<chili> przypomina mi niektóre 7 Pod Douglah. A czy ostrość i smak też podobna?

(w moim odczuciu):
nie jest podobny w smaku, Douglah jest mocniej chemiczny jak jest świeży,
a zarazem bardziej aromatyczny (suszone wiśnie) po ususzeniu.