JAFSH

Odmiany należące do Capsicum chinense

JAFSH

Postprzez Syndi » 16 wrz 2014, o 11:39

Nazwa: JAFSH lub JAFSH Black (skrót od: Just Another Fucking SuperHot)
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (brak badań nad określeniem SHU)
Kraj pochodzenia: krzyżówka c.chinense (ale dokładnie nie podają konkretnych odmian)
Wielkość owoców: dł. 3-5 cm, śr. 2-3 cm
Kolorystyka: strąki zielone do ciemnobrązowych
Wysokość krzaka: 80-120 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- odmiana wyodrębniona w 2013 r. mająca na celu osiągnięcie superhota o dużej plenności bez "chemicznych" aromatów;
- na razie jest jeszcze nie do końca stabilna, więc możliwe są zróżnicowania w kształcie owoców;
- "SLP" czyli "Semillas La Palma" - opracował i upowszechnił te odmianę (podobnie jak Bhutlah'a);
- zapach delikatny, smak śladowy, obojętny z wyraźnymi nutami "bejcy" - dominuje ostrość, która wyczuwalna jest bardzo szybko;
- istnieje też czerwona, mniej popularna, odmiana JAFSH Red.
005 JASFH.JPG

P1010081.JPG

005 a.JPG

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - chyba tylko dla odważnych
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - ewentualnie do chilitestów
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Nie polecam


Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: JAFSH

Postprzez ostry » 29 sty 2015, o 15:35

<chili> Pierwsze zdjęcie od góry przypomina mi niektóre 7 Pod Douglah. A czy ostrość i smak też podobna?
Avatar użytkownika
ostry

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 77
Dołączył(a): 7 lut 2013, o 21:47
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki:

Re: JAFSH

Postprzez Syndi » 29 sty 2015, o 18:53

ostry napisał(a):<chili> przypomina mi niektóre 7 Pod Douglah. A czy ostrość i smak też podobna?

(w moim odczuciu):
nie jest podobny w smaku, Douglah jest mocniej chemiczny jak jest świeży,
a zarazem bardziej aromatyczny (suszone wiśnie) po ususzeniu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Capsicum chinense

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron