Bhut Jolokia White
Napisane: 7 wrz 2014, o 19:42
Nazwa: Bhut Jolokia White
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (800tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Indie
Wielkość owoców: dł. 3-4 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki jasnozielone do kremowych (są też odmiany tak samo nazywane, które w końcowej fazie dojrzewania dobarwiają się na czerwono)
Wysokość krzaka: 80 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- ta papryka pomimo kształtu zbliżonego do typowego Bhuta różni się od niego znacznie:
* brak wypustków (krostek);
* grubsze i bardziej kruche ścianki;
* zapach i smak mają nuty scotch bonnet a nawet trochę c.baccatum;
* pestki są małe i nie poskręcane (jak w typowym bhucie);
- ma przyjemny słodko-owocowy zapach;
- natomiast smak nie przytłacza dużą ilością "bejcy";
- odmiana za swoje walory smakowe godna polecenia, choć dość trudna w prowadzeniu.
podziękowania dla sierra38 za udostępnienie papryk
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (800tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Indie
Wielkość owoców: dł. 3-4 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki jasnozielone do kremowych (są też odmiany tak samo nazywane, które w końcowej fazie dojrzewania dobarwiają się na czerwono)
Wysokość krzaka: 80 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- ta papryka pomimo kształtu zbliżonego do typowego Bhuta różni się od niego znacznie:
* brak wypustków (krostek);
* grubsze i bardziej kruche ścianki;
* zapach i smak mają nuty scotch bonnet a nawet trochę c.baccatum;
* pestki są małe i nie poskręcane (jak w typowym bhucie);
- ma przyjemny słodko-owocowy zapach;
- natomiast smak nie przytłacza dużą ilością "bejcy";
- odmiana za swoje walory smakowe godna polecenia, choć dość trudna w prowadzeniu.
podziękowania dla sierra38 za udostępnienie papryk