Strona 1 z 1

Bhut Jolokia White

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 19:42
przez Syndi
Nazwa: Bhut Jolokia White
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (800tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Indie
Wielkość owoców: dł. 3-4 cm, śr. 3-4 cm
Kolorystyka: strąki jasnozielone do kremowych (są też odmiany tak samo nazywane, które w końcowej fazie dojrzewania dobarwiają się na czerwono)
Wysokość krzaka: 80 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- ta papryka pomimo kształtu zbliżonego do typowego Bhuta różni się od niego znacznie:
* brak wypustków (krostek);
* grubsze i bardziej kruche ścianki;
* zapach i smak mają nuty scotch bonnet a nawet trochę c.baccatum;
* pestki są małe i nie poskręcane (jak w typowym bhucie);
- ma przyjemny słodko-owocowy zapach;
- natomiast smak nie przytłacza dużą ilością "bejcy";
- odmiana za swoje walory smakowe godna polecenia, choć dość trudna w prowadzeniu.
025 a.JPG

025 bj wgite.JPG

P1010057.JPG

podziękowania dla sierra38 za udostępnienie papryk

Re: Bhut Jolokia White

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 20:19
przez Kali
Syndi opisal odmiane profesionalnie od a do z. Odmiana fajna ostra, daje rade i nie wali tak jak inne habanerowate. Fakt nie jest zmarszczona :) Wyglada niewinnie ale ma kopa.

Re: Bhut Jolokia White

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 21:50
przez Psyhe
Fajniejsza odmiana zwyklej BJ

Re: Bhut Jolokia White

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 22:43
przez Mr. Ed
Z mojego (skromnego) doświadczenia jest to odmiana, dla której może się opłacić przezimowanie.

W ubiegłym sezonie dostałem sadzonki od karlosa - żadna z nich nie zaowocowała, ale postanowiłem zostawić na następny sezon. W tym roku przezimowane krzaki owocują równie dobrze, jak habanero hodowane w tych samych warunkach.

Re: Bhut Jolokia White

PostNapisane: 12 lis 2015, o 20:48
przez mih000
Jakby ktos mial nasiona to chetnie kupie :)