Strona 1 z 1

HP22B

PostNapisane: 25 cze 2012, o 16:37
przez V3rtyX
Nazwa: HP22B

Gatunek: capsicum chinense

Skala ostrości 1-10: 10++++++

Kraj pochodzenia: USA

Wielkość owoców: +-5cm

Kolorystyka: zielony->czerwony

Wysokość krzaka: nieznana ale prawdopodobnie +-1m

Informacje:
Nazwa pochodzi od "higher power, pot number 22, plant B". Odmiana jest hodowana przez Ed'a Curie. Jego celem jest wyhodowanie najostrzejszej papryki na swiecie i wedlug wstepnych testow calkiem niezle mu idzie. Jakis czas temu HP22B osiagnela 1 400 000 SHU ale wedlug najnowszych informacji srednia moc tej papryki to 2 miliony SHU czyli jej maksymalna moc moze znacznie przekraczac 2 miliony jednostek. Wszyscy testerzy mowia, ze to najostrzejsza papryka jaka jedli. Niektore zrodla podaja, ze papryka jest tak ostra, ze powoduje niezly high. Moc nie zostala oficjalnie potwierdzona.


Obrazek

Re: HP22B

PostNapisane: 25 cze 2012, o 22:47
przez rOTTEN
Wygląda jakby samemu Szatanowi spod ogona wyleciała :) Przerażająca sprawa.

Re: HP22B

PostNapisane: 28 cze 2012, o 00:11
przez G-1
Ustawiam się w kolejce po nasiona jak tylko się pojawią ;)

Trochę histori: http://www.wfae.org/wfae/1_87_115.cfm?a ... ay&id=7968

I kolejny test: ;)

Re: HP22B

PostNapisane: 15 lis 2013, o 19:07
przez grzesiek1008
dzisiaj dostałem od goscia u którego kupowałem nasiona HP22B (http://www.pepperjoe.com/)
na fb taką wiadomość
GUINNESS BOOK OF WORLD'S RECORDS declares the Carolina Reaper the Worlds Hottest Pepper on 11/14/13. (Finally). 1,569,000 Scoville Heat Units AVERAGE and the high test number is 2.2. Million SHU.
"
Nowy rekord?:-)

Re: HP22B

PostNapisane: 15 lis 2013, o 20:48
przez Veseyron
Na stronie GWR zero na ten temat, trza poczekać, może zapdejtują to pewność będzie

Re: HP22B

PostNapisane: 15 lis 2013, o 21:29
przez grzesiek1008
właśnie też szukałem i nic:-
Może faktycznie za wcześnie;-)

Re: HP22B

PostNapisane: 15 lis 2013, o 23:19
przez sierra38
Wciągu 10 dni dostanie pisemne potwierdzenie.
Atutaj cos wiecej na ten temat http://translate.google.com/translate?h ... owser-type

Re: HP22B

PostNapisane: 23 lis 2013, o 18:55
przez Veseyron
Jest już na stronie: The hottest chilli is Smokin Ed's 'Carolina Reaper', grown by The PuckerButt Pepper Company (USA), which rates at an average of 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU), according to tests conducted by Winthrop University in South Carolina, USA, throughout 2012.

Re: HP22B

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 20:32
przez Syndi
na fotce poniżej HP22 z krajowej uprawy (sierra38)
hp22.JPG

Re: HP22B

PostNapisane: 15 sie 2018, o 16:09
przez qrzak
Ile średnio zajmuje tej odmianie dotarcie z etapu kwiatka do wybarwionego owocu?
Czy to jest te 120 dni, które są podane jako średni cykl wzrostu?

EDIT:
Znalazłem, może komuś się przyda:
For what ever reason, the seed industry has chosen a very misleading way to inform potential customers how long it takes a pepper plant to grow. The Carolina Reaper plant is no exception to this pattern. Its original cultivator lists days till maturity at between 70 and 90. This is industry standard and it is wildly misleading at both ends of a plant’s life cycle.

First off, like many super hot peppers, the Carolina Reaper plant takes much time to germinate. I have seen some seeds not show themselves for as long as a month, so tack 30 days on to that days till maturity. Now we are at 100 – 120 days.

Next, what the seed companies are not fast to tell you is that their days till maturity estimates are from the time of transplant out doors. Practically all of the super hots must be started indoors. If the seed seller says you must start them indoors a month before your last chance of frost, tack on another 30 days to the days to maturity. Now we are at 130 to 150 days till maturity.

Next, we have to consider the word ‘maturity’. The term is most often used to mean the onset of sexual maturity. Not when the plant fruits, but when it is capable of producing fruit. You could have another 90 days or more before you have ripe pepper pods. Some strains might take 120 days or more to fully mature. So now we are at 220 to 250 days between planting a seed and having a fresh and mature Carolina Reaper pepper to eat. That is eight or nine months and I did not mention these are all guestimates based on optimum growing conditions and a very favorable season.

Źródło: http://www.peppersbymail.com/reference/ ... per-plant/