CAPSICUM CHINENSE - Informacje ogólne

Odmiany należące do Capsicum chinense

CAPSICUM CHINENSE - Informacje ogólne

Postprzez Syndi » 24 cze 2012, o 13:52

Na początek należy zaznaczyć, że wszelkie podziały i klasyfikacje są domeną ludzką. Przyroda ewoluuje bez narzuconych "ludzkich" sztywnych podziałów. Ponadto często zdarza się, że starsze podziały się dewaluują po pewnym czasie, dlatego należy podejść do tego artykułu z pewną rezerwą.
Artykuł na podstawie informacji zawartych w Internecie, wsparty własnymi doświadczeniami.

Capsicum chinense (chinensis) – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych.
Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej, w tym regionu półwyspu Jukatan i Wysp Karaibskich. W ciepłym klimacie, zachowuje się jak bylina i może wegetować kilka lat, ale w chłodniejszym klimacie zazwyczaj nie przetrwa zimy. Pomimo nazwy: chinense, także ta papryka pochodzi z Nowego Świata. Nikolaus Joseph von Jacquin (1727-1817), holenderski botanik błędnie nazwał ten gatunek w roku 1776 - ponieważ wierzył, że pochodzi z Chin. Odmiany właśnie tego gatunku należą o najostrzejszych na świecie.

Systematyka:
Domena: eukarionty
Królestwo: rośliny (Plantae)
- rośliny naczyniowe
- Euphyllophyta
- rośliny nasienne
Klasa: okrytonasienne
- astrowe (Asterids)
Rząd: psiankowce (Solanales)
Rodzina: psiankowate (Solanaceae)
Rodzaj: papryka Capsicum
Gatunek: Capsicum Chinense

Capsicum c.chinense - podobnie jak c.annuum i c.frutescens wyewoluoawały z jednego wspólnego przodka.
Obrazek
Pokrój
Jako roślina jednoroczna osiąga wysokość 60-90 cm, ale niektóre odmiany potrafią urosnąć nawet 2m.
Liście
O kształcie od lancetowatego do jajowatego, ostro zakończone, gładkie lub lekko pomaszczone, nie owłosione. Zazwyczaj większe niż c. annuum.
Obrazek
Kwiaty
Wyrastają w grupach po 2-5 z kątów liści, czasem pojedynczo. Mają dzwonkowaty kielich z 5-6 (rzadziej 7) krótkimi ząbkami, kolistą koronę o krótkiej rurce i kolorze białym, kremowym lub fioletowym (także białe z fioletowymi krawędziami). Wewnątrz korony 1 słupek, 5 lub 6 pręcików z fioletowymi pylnikami i 5 lub 6 prątniczków. Zapładniane są przez owady lub poprzez samozapylenie. Kwiaty c. chinense z zazwyczaj mają średnicę mniejszą (o ok. 1/4) od kwiatów c. annuum.

Uprawa
C. chinense były uprawiane przez setki lat w ich rodzimych regionach i dopiero po odkryciu Ameryki zostały wprowadzone do obszarów Afryki i Azji, gdzie powstały nowe odmiany: np.: Scotch Bonnet, Bhut Jolokia.

Zastosowanie
C. chinense i jego odmiany były używane od wieków w kuchni meksykańskiej i karaibskiej, aby dodać znaczną moc ostrości do potraw. Są stosowane głównie w gulaszów i sosów, a także jako marynata do mięs (zwykle do kurczaka). Obecnie stanowią niezbędny składnik kuchni TexMex, gdzie są powszechnie używane w ostrych sosach i bardzo pikantnych Salsach, stały się popularne ze względu na popularność meksykańskiego jedzenia w kulturze Zachodu.

tekst do modyfikacji, proszę o rozwijanie wątku i umieszczanie własnych spostrzeżeń, które będę sukcesywnie wplatać w powyższy tekst.
Dodam jeszcze, że c.chinense "smakowo" dzielę na następujące podgrupy (zaznaczam, że jest to odczucie subiektywne):
1. Habanero
2. Scotch Bonnet
3. odmiany indyjskie (Bhut Jolokia. Naga Morich)
4. odmiany z Trynidadu (7-pot, Scorpion)
5. inne (np. Aribibi)
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Capsicum chinense

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron