Aji Panca.png
Nazwa: Aji Panca (Aji Brown)
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 4 (1,5 - 2,5 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Peru
Wielkość owoców: dł. 10-12 cm, śr. 2 cm
Kolorystyka: strąki zielone do brązowych (czasem z odcieniem fioletowym) gdy dojrzałe
Wysokość krzaka: ok. 150 cm
Średni cykl wzrostu: ok. 110 dni
Informacje:- niektóre źródła identyfikują tę paprykę jako c. baccatum;
- bardzo popularna w kuchni peruwiańskiej, i najczęściej używana w postaci suszonej lub jako pasta;
- smak określany jako słodki i lekko dymny;
- stosuje się do gulaszów, sosów i dań rybnych;
- odmiana plenna, roślina szybko wzrasta.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.