Nazwa: Alma Paprika (Hot Apple)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 1-2 (ok. 2 tys. SHU) - chociaż zdarzają się ostrzejsze egzemplarze
Kraj pochodzenia: Węgry
Wielkość owoców: śr. 3 - 6 cm
Kolorystyka: jasnozielona - natępnie kremowa przez pomarańczową do czerwonej (jest także odm. purple)
Wysokość krzaka: ok. 100 cm, ale może wzrastać do 1,5 m
Średni czas wzrostu w optymalnych warunkach: 80 dni
Informacje:- papryka o kształcie podobnym do pomidora, ale jak dojrzała długo powisi na krzaku, to zdarzają się egzemplarze nieprzypominające wyglądem scotch bonnet (foto poniżej);
- odmiana o bardzo wszechstronnym zastosowaniu: grillowanie, suszenie, faszerowanie - a nawet kiszenie!
- na surowo smakiem nie zachwyca, lekko kwaskowata (moim zdaniem te kremowe są smaczniejsze od dojrzałych - czerwonych);
- nieodzowny składnik węgierskich gulaszy oraz do produkcji lekkoostrej papryki mielonej;
- nie aż tak grubościenna jakby się wydawało na pierwszy rzut oka, ścianki pomimo tego że wydaja się grube, w rzeczywistości są dość kruche (jak w baccatum);
- odmiana wydajna;
alma01.JPG
alma02.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.