Nazwa: Fresno
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 5 (2,5tys. - 10tys)
Kraj pochodzenia: USA, Kalifornia
Wielkość owoców: stożkowate, dł. ok 5-7 cm, śr. 2,5 cm
Kolorystyka: zielona do czerwonej
Wysokość krzaka: 60 - 75 cm
Informacje:
- w smaku bardzo przypomina Jalapeno i jest często z nią mylone, ale jest trochę ostrzejsze, kształt bardziej klinowaty i ma cieńsze ścianki;
- zostało wyhodowane w komercyjnej hodowli przez Clarence Brown,a w 1952 roku. Brown nazwał chili "Fresno" na cześć Fresno w Kalifornii. Jest uprawiana w całej Kalifornii, szczególnie w San Joaquin Valley.
Mimo tego, że na 1-szy rzut oka przypomina krajowego "Cyklona", to różni się od niego bardzo: ma delikatniejszą skórkę nawet po obróbce termicznej, grubsze - mięsiste ścianki, i nie jest aż tak słodka. Natomiast ostrość - porównywalna.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Nie
MARYNOWANIE - Tak
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak, ale może być za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak