Strona 1 z 2

Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 5 paź 2011, o 19:18
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Poblano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 2 (1tys - 2tys SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (Puebla)
Wielkość owoców: dł. ok. 15 cm, śr. 6-7 cm
Kolorystyka: niedojrzałe - ciemno purpurowo zielone, dojrzałe - ciemno czerwone - do brązowego i prawie czarnego
Wysokość krzaka: 60 cm

Informacje:
• jedna z najpopularniejszych papryk uprawianych w Meksyku,
• jest papryką która lubi duże nasłonecznianie, a jej okres wegetacyjny to aż 200 dni (chociaż niektóre źródła podają że mniej),
suszone POBLANO noszą nazwę; ANCHO (suszone są czerwone papryki) lub MULATO (suszone są czarno-brązowe papryki), zmielone są bardzo popularną przyprawą w kuchni meksykańskiej,
• papryka ma smak słodkawy;
• ze względu na "woskową" skórkę - usuwa się ją przed spożyciem, ale nie jest ona jakoś specjalnie twarda i nie przeszkadza w konsumpcji,
• ostra bliżej ogonka, przy końcówce prawie w ogóle nieostra,
• z Poblano robi się meksykańską potrawę narodową: chiles en nogada - i podaje w dniu niepodległości
Poblano_EC.png

Mulato_EC.png

Re: Poblano

PostNapisane: 5 paź 2011, o 20:02
przez V3rtyX
Jedna z moich ulubionych odmian :) Naprawde smakuja jak mix lukrecji, tytoniu i wisni.

Re: Poblano +Ancho & Mulato

PostNapisane: 6 paź 2011, o 20:20
przez Syndi
ancho.png

? to jak to w końcu jest? ja źle napisałem, czy chłopaki "przemasowali"?
<smierc>

Re: Poblano +Ancho & Mulato

PostNapisane: 6 paź 2011, o 20:23
przez V3rtyX
dobrze napisales

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 13 sie 2013, o 13:53
przez xlukaszox
Dobre są zielone ? bo nie wiem czy zrywać czy czekać do wybarwienia.

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 20 sie 2013, o 19:29
przez Syndi
xlukaszox napisał(a):Dobre są zielone ? bo nie wiem czy zrywać czy czekać do wybarwienia.

Sprawdź i nam napisz ;)

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 22 sie 2013, o 15:44
przez sylcia
Zielone są średnie w smaku, ostre prawie wcale, smakują po prostu jak niedojrzała/zielona zwykła papryka z lekką goryczą. Czekam na kolor żeby zobaczyć czy faktycznie mają te 'nuty' opisane na początku wątku ;)

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 4 paź 2013, o 22:09
przez Syndi
Żeby wyjaśnić zarówno sprawę Ancho i Poblano oraz Chilaca i Pasilla... tudzież innych odmian papryk, które inaczej nazywają się się świeżo zerwane, a inaczej suszone, bądź w inny sposób przerobione, napiszę bardzo krótkie wyjaśnienie:
W hiszpańskim jest tak z tymi paprykami jak u nas z drzewem i z drewnem. Podobnie jest z rybami: ryba-pez, ryby-peces, ryba przygotowana do jedzenia - pescado.
I teraz! TADAM: Hiszpan ci zacznie opowiadać jakie to ma "pescados" w akwarium... i to tyle w tym temacie. Nie ma co roztrząsać, w ich języku tak jest, że niektóre słowa przechodzą do określenia podobnych rzeczy - częściej używanych. Niewykluczone, ze niedługo zobaczymy odmianę Jalapeno, która się będzie nazywała Chipotle...

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 4 paź 2013, o 23:37
przez termic88
Mam taką papryczkę jak na pierwszym zdjęciu. Z zielonej zrobiła się czerwona, jest słodko-pikantna, choć dla was to pewnie tylko nutka jakiejś dalekiej ostrości :) Czyli nazwę "mulato" mogę dać w nawiasie, bo narazie dopiero zaczyna się suszyć ;)) Faktycznie długo rosła, późno zaczeła owocować, chociaż rosła w tunelu ;) Więc owoce musiałam urwać zielone :mrgreen: Chociaż nasiona otrzymałam jako "Poblano Mulato Iselno" czy to jest inna papryka, czy poprostu rozbudowana jej nazwa? Większość informacji się zgadza :)

Re: Poblano & Ancho Mulato

PostNapisane: 5 paź 2013, o 07:58
przez Syndi
nazwa jest ok. Poblano - odmiana, Mulato - kolor